Aldrig har det været mere relevant at beskæftige sig med amerikansk politik og det amerikanske samfund. USA står kigger ud over afgrunden, primært forårsaget af Coronakrisen og mere end 33 millioner arbejdsløse, men grunden under den globale supermagt var allerede begyndt at ryste inden sygdomsepidemiens ankomst til Guds eget land.
USA’s enorme udfordringer med den ekstreme politiske polarisering og den eksploderende ulighed, som gennemsyrer det amerikanske samfund og nærer mistilliden og den latente racisme, svækker den skrøbelige sammenhængskraft internt i landet. Samtidigt udfordres USA’s rolle som global hegemon af både et mere og mere ambitiøst, selvbevidst og ressourcestærkt Kina, men også af præsident Trumps egen America First-dagsorden, som har skabt forvirring og usikkerhed blandt de traditionelle allierede. USA er i sandhed udfordret.
Heldigvis udkommer 3. udgave af den populære grundbog “USA’s udfordringer” til tiden. Tredjeudgaven er blevet grundigt revideret, der er kommet en lang række nye afsnit til, Corona-krisens impact på det amerikanske samfund inddrages undervejs samtidigt med, at bogens samlede omfang ikke er forøget.
Et amerikansk valgår skal selvsagt kalde på en række udgivelser af USA-bøger, og dette års valg er ikke mindre spændende; hverken hvad angår valgets udfald eller de bøger, der er kommet i den anledning. Det eneste der i skrivende stund står relativt klart, er, at USA’s næste præsident vil være forhadt af en stor minoritet i befolkningen. Brøndum og Rasmussen taler om at store dele af vælgerne er rasende på den modsatte kandidat og forsøger at forklare dette og andre interessante paradokser i tredje udgaven af USA’s udfordringer. Imidlertid ville denne anmeldelse blive meget, meget kort, hvis ovennævnte bog skulle anmeldes som en historiebog; det er den nemlig kun i ringe omfang. Hvis man derimod kan sin USA-historie eller er mindre interesseret i samme – og kan man overhovedet dette? – så er bogen imidlertid læseværdig alligevel.
Bogen er overordnet opdelt i fire kapitler som på forskellig vis beskriver det amerikanske samfund. Først et kapitel om USA som nation og idé. Kapitlet er både spændende og velskrevet, om end det måske også er en pointe at USA ikke bare befolkningsmæssigt, men også geografisk er blevet væsentligt større siden begyndelsen i 1776. Dernæst følger et kapitel om det demokratiske system med dets fordele og ulemper; dette kapitel er omfattende og fylder næsten halvdelen af bogen, og det er dermed en grundig indførelse i det amerikanske politiske system.
Tredje kapitel beskriver den amerikanske drøm – eller mangel på samme; herunder ikke mindst en behandling af en ulighed, man som dansker dårligt forstår – og som man måske også som dansker dårligt forstår, at amerikanerne vil acceptere, fordi vi er så indgroede i vores egen måde at se verden på. Bogen er imidlertid både loyal og kritisk i forhold dette. Det sidste kapitel tager fat i USA som hegemon med særligt fokus på de udfordringer som USA står midt i – uanset hvem der end måtte vinde valget. Kapitlet laveret kort historisk oprids på USA’s position i verden, og diskuterer USA’s muligheder i nutiden og nærmeste fremtid.
Bogen sigter ifølge sit forord mod studieretninger med samfundsfag og engelsk på A‑niveau eller mod de store skriftlige opgaver i 2.HF, 2.G og 3.G. Men bogens sværhedsgrad og kompleksitet bevirker imidlertid, at den er bedst egnet til sidstnævnte. Bogen er ikke nemt læst for de svageste elever; hverken hvad angårfremstillingen af grundbogsteksten eller de dog relativt få og små engelske tekstbokse med fx uddrag fra taler eller formuleringer af amerikanske forsvarsdoktriner. De fleste elever vil skulle have støtte for at få det fulde udbytte; også når der fx refereres indforstået til New Orleans som katastrofeområde (det er trods alt 15 år siden Orkanen Katrina ramte) eller Corleone (det er trods alt 30 år siden at den sidste af Godfather-filmene havde premiere). Dog skal forfatterne imidlertid roses for at få puttet et så omfangsrigt og indsigtsfuldt råmateriale ned på så relativt få og læsbare sider, som tilfældet er, og både middelelever og stærke elever vil kunne få meget ud af bogen i forbindelse med SRP.
Grafikken lader lidt tilbage at ønske, idet flere af modellernes linjer og pile går ind over teksten, og den store model, som skal beskrive lobbismen i Washington DC, bliver for denne anmelders halvgamle øjne alt andet end læsevenlig.
Et helt særligt og meget sensibelt emne i enhver dækning af USA er beskrivelsen af præsidenterne, for mens man i dele af den europæiske presse har stirret sig blind på, at den ene er en idiot, og den anden er en frelser, så er sandheden naturligvis en kende mere kompleks end som så. Denne bog behandler selvsagt også de sidste præsidenterog den seneste udfordrer. I skrivende stund er valgresultatet ukendt, og det eneste der er næsten sikkert er, at USA’s næste præsident vil være meget upopulær hos en stor minoritet. Dette behandler bogen langt hen af vejen nuanceret; fx ved at angive hvor store dele af vælgerne, der ved seneste valg var rasende på den modsatte kandidat. Den balancerede fremstilling kommer også til udtryk ved, at der både tales om faktisk racisme og oplevet racisme. Dog er det pudsigt at kalde Obamas angreb for ”taktiske droneangreb”, mens Trumps angreb på Abu Bakr Al-Baghdadi beskrives som ”mord”.
Alt i alt må det dog siges at være en ganske læseværdig bog, som giver en lang række indsigter i et ellers svært tilgængeligt stof. Der er endvidere mange referencer til videre læsning, og en lang række teoretikere bringes til torvs og deres indsigt formidles koncist. God læselyst!