I Aarhus Universitetsforlags nye Danmarkshistorie, er turen denne gang kommet til Grundloven. Forfatteren er historiker Bertel Nygaard, som fortæller om Grundlovens tilblivelse og eftermæle
I bogen giver Bertel Nygaard en transnational og flertydig fortælling om Grundlovens tilblivelse, hvor det bliver klart at udviklingen i samtidens Europa er helt afgørende for udviklingen af demokratiet i Danmark. Her understreges det specielt at revolutionerne i Frankrig og Tyskland spillede en helt afgørende rolle for de nationalliberales muligheder for at presse den enevældige statsmagt til at afgive magten.
Bogen indeholder også en detaljeret og spændende analyse både af tiden op til og af martsdagene, samt en analyse af de hektiske dage, hvor Orla Lehmann og de øvrige nationalliberale ved både at repræsentere ”Revolutionen” og ved at de fremstillede sig selv som bolværket mod den selvsamme trussel kunne fremtvinge en Dansk Revolution.
Endelig indeholder bogen også et afsluttende kapitel om Grundloven i eftertiden, som viser at først efter Besættelsen er man kommet frem til noget der ligner konsensus mellem de politiske partier om, hvilken styreform der skal eksistere i Danmark.
Samlet set er bogen en smukt udformet moderne danmarkshistorie, som både inddrager den internationale kontekst og viser konflikterne i samfundets udvikling. Bogen bør ejes af enhver gymnasielærer og kan i uddrag sagtens bruges i undervisningen. Her kan man både diskutere den som eksempel på historieformidling, men også udvalgte kapitler omkring Casino-mødet og udviklingen i 1840’erne kunne være spændende at læse i undervisningen. Endelig bør det bemærkes at der til denne udgivelse, såvel som til de øvrige bind ligger et foredrag på Danmarkshistorien.dk, hvor forfatteren i kort form præsenterer indholdet i bogen på en måde så eleverne kan forstå det.