Fredag den 23. marts tog jeg mine to 3.g klasser med til Jelling. Dels for at de skulle sammenligne Oplevelsescenter Kongernes Jelling, som næsten ikke har nogle fortidige levn udstillet, med deres tidligere ekskursion til Nationalmuseet, men de skulle også se det monumentalle bygningsværk, som Harald Blåtand har ladet rejse kort efter 900-tallets midte.
Til at forklare bygningsværkets historie og geometri havde jeg hyret to arkæologer fra Oplevelsescentret for kun 1500kr. Det kunne dog være gjort endnu billigere, hvis jeg blot havde ventet 5 dage! For med Klaus Ebbesens bog ”Jelling – Historien om Gorm den Gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtand”, der udkom den 28.marts, bliver næsten hele historien fortalt om Jelling.
Går ekskursionen til Jelling, er denne bog et must, hvis man hurtigt skal sætte sig ind i Jelling-monumentets historie, finurligheder og geometri.
Lasse Taagaard Jensen
Mag. art. i arkæologi Klaus Ebbesen har flere udgivelser bag om Danmark Oldtid. Bl.a. ”Danske Jættestuer” (2010), ”Danmarks megalitgrave” (2008/2011), men også et tidligere skrift om Jelling fra inden palisadehegnet blev opført ”Jelling, arkæologi og historie” (1992). Klaus Ebbesen har ligeledes været ansat ved Københavns Universitet fra 1974–2000, så det er en erfaren herre, der tager læseren i hånden og leder dem gennem Jellings historie.
Kapitel 1 og 2 introducerer læseren for de udgravninger, som har fundet sted ved Jelling-monumentet. Det gøres med sikker hånd og i et letlæseligt sprog, så interessen ikke tabes undervejs. Det er rigt illustreret med samtidige fotos og tegninger. Kapitel 2 omhandler kirkens historie og spørgsmålet om de 186 knogler, der fandtes i kirkens gulv, er Gorm den Gamles. Gorms vivs Dronning Thyras whereabouts behandles i kapitlet ”Hvor er dronning Tyra”, mens kapitel 5 er dedikeret til Jellingestenen og dens udsmykning/inskriptioner. Kapitel 6 er viet til palisadehegnet og kapitel 7 Harald Blåtands øvrige bygningsværker. Bogen rundes af med oldtidens Danmarks samspil med romerriget og den tidlige statsdannelse.
Klaus Ebbesen har hele vejen igennem bogen sans for den inden- og udenrigspolitiske situation i datidens Danmark og hvad der førte til troskiftet. Imponerende er det også, hvilke mængder af viden han har fået ned på kun 98 sider uden at sproget mister sit liv.
Går ekskursionen til Jelling, er denne bog et must, hvis man hurtigt skal sætte sig ind i Jelling-monumentets historie, finurligheder og geometri. Forlaget Gyldendal skal også have lidt ros med på vejen. De har nemlig indbundet 4 blanke friblade i slutningen af bogen; fribladede er efterhånden sparet væk på alle nyere bøger, men de er uvurderlige også til noter i felten.
Forfatter(e)
KS og HF‑E | Historielaerer.dk | Historiedidaktisk netværk