Projektet ‘ALSANG 2020’ ønsker at hylde friheden og demokratiet og styrke medborgerskabet med fællessang i hele landet. Alle kan være med i projektet med egne arrangementer eller ved at deltage i de mange store begivenheder projektorganisationen står bag. ALSANG 2020 løber fra januar 2019 til udgangen af 2020 og kulminerer med en række helt store fællessangsbegivenheder i forbindelse med markeringen af 75-året for Danmarks befrielse 4. maj 2020.
Vær med til at markere 75-året for Danmarks befrielse 4. maj 2020 både i et historisk perspektiv, men også med et nutidigt og fremtidigt blik på frihed og medborgerskab. Brug ALSANG 2020s særlige tilbud til skoler og ungdomsuddannelser i hele landet og sæt liv i fællessangen.
Undervisningsmateriale
ALSANG 2020 har udarbejdet undervisningsforløb med fokus på temaer som frihed og fællesskab, censur og ytringsfrihed, demokrati og menneskerettigheder, besættelsen og befrielsen, retsopgøret og tiden efter befrielsen, sangskrivning og meget mere. Materiale til fagene dansk, historie, samfundsfag, kristendom og musik. Inspiration til en enkelt lektion, et længere forløb eller en hel temauge. Undervisningsmaterialet er tilgængeligt online fra september 2019, men få et overblik over materialet allerede ultimo juni.
ALSANG Online
Syng 45 af de bedste danske sange om frihed, kærlighed, fællesskab og meget mere. Download teksterne og benyt professionelt indspillet klaver- og sangakkompagnement. Sangene kan benyttes frit i 45 uger (fra uge 34, 2019).
ALSANG Kalender
Indtast og find ALSANG arrangementer, og fællessangsarrangementer i det hele taget, i vores kalender. Find mere info om undervisningsmateriale, konkurrence, ALSANG Online, kalender osv. på www.alsang.dk
Hvad er alsang?
I de første år af den den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig opstod der er stor opblomstring og udbredelse af fællessang — Alsang. Alsang blev betegnelsen for en række fællessangsstævner, som blev afholdt rundt i hele landet under besættelsen. Hundredtusindvis af deltagere sang med på fædrelandssange og gav dermed udtryk for sammenhold og nationalfølelse.
Det først alsangsstævne i Danmark fandt sted i Aalborg den 4. juli 1940 på initiativ fra Sammenslutningen af Arbejdersangkor i Aalborg og Nr. Sundby, som havde planlagt fire sangaftener hen over sommeren. Til det første arrangement mødte ca. 1.500 deltagere op på en regnvåd sportsplads, og i løbet af de fire sangaftener steg deltager antallet til ca. 10.000. Fænomenet spredte sig hurtigt til resten af landet. I august og september 1940 samledes folk over hele landet til alsang. Et højdepunkt blev nået den 1. september 1940, hvor alsangsstævner over hele landet i alt samlede flere end 700.000 deltagere.
Bag projektet står Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk.

Formand for foreningen 2017–19 | Redaktør på Historielaerer.dk
Underviser på Herning Gymnasium
Vælg en anden dag end d. 4.maj, hvis bornholmerne skal synge med.
Jeg har set på listen, der angiver sange, der bør og kan synges. Det forekommer mig, at man ikke har meget viden om, hvad der virkelig blev sunget for 75–80 år siden.Listen er overordenlig mangelfuld.
Jeg udbygger gerne spørgsmålet, hvis man ønsker det.
Erik Harbo, operasanger Har udgivet lp’en En lærke letted 1980 og fire cd’er med danske sange og viser hvor en del af de sange jeg tænker på er med.
Med venlig hlsen
Erik Harbo
’