HISTORIEKONKURRENCENS FINALISTER 2019
Hermed har Historielærerforeningen for gymnasiet og HF fornøjelsen af at præsentere finalisterne i Historiekonkurrencen 2019 med temaet: MIN BY.
Præcis hvilken af de tre finalist-grupper der tildeles første‑, anden- og tredjeprisen på henholdsvis 10.000, 5.000 og 3.000 kr. afsløres først på Historiske dage d. 31. marts, kl. 11.30 på Blå Scene i Øksnehallen, Kbh. V. Priserne og de tilhørende begrundelser uddeles af fhv. udenrigs‑, finans- og skatteminister: Mogens Lykketoft.
Finalisterne er (nævnt i tilfældig rækkefølge):
SARA PONTOPPIDAN og MATHILDE JOHANSEN, Viby Gymnasium
SIGNE SVANE KRYGER og SIDSE MARIE BJERRING LYNGBY, Alssundgymnasiet
MAGDA SKYTTE, EMMA MEIONG og VICTOR DINESEN, Rysensteen Gymnasium.
Historiekonkurrencens dommerpanel bestod i år af historikeren Cecilie Nielsen, der især er kendt fra værtsrollen i DR´s: Guld i købstæderne, historikeren Thomas Oldrup, der er redaktør for det populærhistoriske magasin: Alt om Historie og historiker, lærebogsforfatter og fagkonsulent i faget historie, Christian Vollmond.
”I en rigtig flot video, der betjener sig af et meget moderne formsprog og som rammer tidsånden godt, præsenterer Magda Skytte, Emma Mei Ong og Victor Dinesen deres iagttagelser af, hvordan Kina er til stede og repræsenteres i Tivoli i København.
Videoens formidlingsmæssige kvaliteter er, at den er baseret på egenoptagelser og har en god speak, der fint forholder sig til forholdet mellem fortid og nutid. Der er en god anvendelse af historiefagets metoder og historiefaglige begreber, som gør videoen interessant og oplysende.
En fascinerende video der er bygget på en god idé!”
Dommerformand og historiker Thorkild Kjærgaards begrundelse for at præmiere “Kina i Tivoli”
Konkurrencen 2019
For 12. gang udskriver Historielærerforeningen for gymnasiet og HF i samarbejde med EUSTORY, det europæiske historienetværk for unge, årets Historiekonkurrence. Årets tema i konkurrencen er ”Min by”.
Med tiden har mennesker, der i oldtiden vandrede omkring som nomader, slået sig ned for et leve i byer – i store byer eller i ganske små byer. Således er byer efterhånden blevet et centralt omdrejningspunkt for menneskers liv.
I årets historiekonkurrence er det din helt særlige by, der er i centrum – og det er ligegyldigt, om du bor i storbyen eller i landsbyen, i hovedstaden, i købstaden eller i forstaden! Eller for den sags skyld om den by du kalder for: ”Min by”,” ikke længere er den by, du selv bor i.
Hvilke(n) historie(r) har den by, du kalder for: ”Min by” og hvilke(n) historie(r) har du i byen? Måske skal du placere dig selv et sted i din by og stille spørgsmålene: Hvad lå der på dette sted for 100, 200 eller 1000 år siden? Og hvorfor er det, der dengang fandtes lige præcis her, forsvundet i dag? Er der levn og rester af byens forskellige fortider i nutiden? Og hvilke historier kan disse levn fortælle os i dag? Er der enighed/uenighed om, hvordan byens historier skal erindres, fortælles og fortolkes? Hvad går uenigheden på? Er der elementer i byen som nogen vil fjerne/bevare? Hvorfor? Hvad mener du, der skal ske? Hvorfor?
Supplerende spørgsmål kunne lyde: Hvad vil der ske med ”Min by” i fremtiden? Vil min by blive affolket eller vil den tværtimod vokse? Og hvis det, du kalder for ”Min by” er et sted langt borte, hvor du ikke længere kan opholde dig, hvad vil det så betyde i fremtiden? Vil erindringen om byen stå uforandret, som den dag da du forlod den? Eller vil erindringen om byen tværtimod forandres, så den med tiden forstørres og forstærkes?
Det, der er enestående ved Historiekonkurrencen og årets tema er, at det giver dig og dine medstuderende en enestående mulighed for at fordybe jer i en vinkel på emnet, som I synes, er spændende. Og I kan gøre det på jeres helt egen måde og med egne interesser for øje!
I elever opfordres således til at give jeres bud på, hvordan fortællinger og historier om ”Min by” kan undersøges og formidles.
Vær opmærksom på, at årets tema giver rig mulighed for både at arbejde med den nære, lokale historie og for at se ud i verden og undersøge fænomenerne byer og byhistorie i et mere globalt perspektiv. Temaet lægger også op til at der arbejdes med ”den store historie” i kombination med den ”den lille historie”.
Den store historie handler om samfundets udvikling. Fx om den industrielle udvikling i slutningen af 1800-tallet og om vandringen fra land til by, om urbaniseringen og opkomsten af nye klasser og om udviklingen af særlige beboelseskvarterer i byerne.
Den lille historie handler om individets historie i relation til den store historie. Hvordan har den store historie indvirket på det enkelte menneskes historie, og er der eksempler på, at individet har virket tilbage for på den måde at øve indflydelse på byens udvikling?
Det er oplagt, at begrebet historiebrug kan inddrages. Eventuelt i en undersøgelse af, hvordan vi selv og samfundet bruger byen — og dens forskellige bydele til fx identitetsskabende formål. Historiebrugen kan kombineres med en erindringshistorisk vinkel på emnet: Det kan undersøges, hvordan fortiden manifesterer sig i byen og hvordan erindringen om det fortidige forsøges formet af byens materielle og/eller immaterielle erindringssteder.
Materialebrug og produkt
Det er en fordel, at der arbejdes med selvfundet materiale, og dette emne egner sig måske særligt godt til at kombinere et nært eller lokalt fokus med en bredere kontekst. Formidlingsaspektet er vigtigt – både indpakning og indhold tæller i den samlede bedømmelse. Produktet kan variere meget: fra den klassiske undersøgelse der formidles skriftligt til fremstillingen af en erindringskuffert eller et erindringssted om din bys fortid, nutid og evt. fremtid. I de senere år er også videopræsentationer blevet meget populære som bidrag, og der er indleveret mange flotte besvarelser i den genre. Nyhedsartikler, hjemmesider og måske en app, eller podcast, en tegneserie eller måske en novelle kunne også være relevante produkter.
Da et af bedømmelseskriterierne netop er den formidlingsmæssige kvalitet, må I meget gerne overveje, hvordan I bedst præsenterer jeres budskab.
I sidste ende er det sammenhængen mellem formidling og budskab, der tæller mest.

De seneste års vinderopgaver har været vidt forskellige, både hvad indholdet og formen angår.
Det er muligt at aflevere jeres produkt elektronisk såvel som fysisk.
I lighed med tidligere år vil vi dog endnu en gang gøre opmærksom på, at det kan være en fordel med selvfundet kildemateriale, hvilket ofte er lettere, hvis man vælger et lokalt emne. Tidligere vinderopgaver har handlet om Istedgade, om tekstilindustrien i Herning og om slægtshistorie med udgangspunkt ved en 7 X tipoldemoders gravsted på Møn i 1659.
Uanset dit valg af vinkel og materialer tæller – som allerede sagt — også den gode formidling af stoffet positivt. Indhold og indpakning er begge vigtige, når produktet skal bedømmes af juryen. Alle unge fra STX, HF-og VUC-kurser, HHX og HTX kan deltage. Aldersgrænsen er max. 25 år. Man kan deltage individuelt eller i grupper på højst 4. 10.000 kr. til vinderen 2. pladsen får 5000 kr. 3. pladsen 3000 kr. De tre første pladser får muligheden for at deltage i internationale seminarer med historieinteresserede unge fra andre dele af Europa.
Deadline er 10/2 2019.
[wpdm_package id=‘18551’ template=“link-template-default-wdc.php”]
Forfatter(e)
Historiekonkurrencen | Historiedidaktisk netværk