KRISTINE KJÆRSGAARD: ”Danmark i FN”. Aarhus Universitetsforlag 2018. 100 sider. 100 kr.
Denne lille bog er en del af en større bogserie, kaldet ”100 danmarkshistorier”. De udkommer en gang om måneden, er alle på 100 sider og koster hver 100 kr. Og så drejer de sig alle om Danmarks historie og er skrevet af fagfolk, men ellers har de ikke meget til fælles. Emnerne er normalt ret snævre – faktisk er denne bogs emne et af de bredere, og de skyder ud i alle retninger, fra runer, Dannebrog og jyske lov og til beatlemania og porno, somme tider væsentlige og centrale emner, somme tider rene kuriosa. Formålet ser ud til at være at vække og stimulere folks historiske interesse. Til det formål er der suppleret med spil, artikler, film o.l. Styregruppen er bredt sammensat af universitetsfolk o.l., og projektet er støttet af A.P. Møller
Restriktionen på de 100 sider gør det ikke nemt at skrive om et forholdsvis bredt emne, og det virker som om forfatteren havde meget mere at sige. Som det er nu, må hun vælge, og hun har valgt at lægge vægten på det sikkerhedspolitiske aspekt. Jf. seriens formål skal bøgerne skrives i et lettilgængeligt sprog, og det overholder forfatteren da også, uden at det går ud over klarhed og relevans. Hun er lektor i historie ved SDU Odense og tydeligvis engageret i sit emne – og kommer vel også, som andre engagerede forfattere, til at overvurdere emnets betydning. Hun betoner selv flere gange at Danmark ikke sikkerhedspolitisk er afhængig af FN, men systematisk vælger NATO frem for FN, når man er tvunget til at vælge. Økonomisk er Danmark naturligvis på ingen måde afhængig af FN, det emne tages overhovedet ikke op i bogen, naturligvis, men det ideologisk-kulturelle aspekt kunne godt være taget op med en vis interesse. Fra at have været bygget på de vestlige værdier er FN nu i stigende grad præget af den udfordring disse værdier i dag er udsat for, og oven i købet i Vesten selv føler mange at FN’s konventioner er en hæmsko for den politik man mener det er nødvendigt at føre. Men, som sagt, denne problematik tages heller ikke op.
Men så er Danmark måske af stor betydning for FN? Det ser forfatteren ud til at mene, og en stor del af bogen drejer sig om Danmarks ”store og gode handlinger” i FN. Fremstillingen er kronologisk, fra 1941 til i dag, med et tilbageblik på mellemkrigstiden. Der er lagt vægt på Danmarks deltagelse i Koreakrigen, i de fredsbevarende aktioner fra 1956 og frem, og på Danmarks indsats i afkoloniseringsprocessen. Der er et klart og godt afsnit, kaldet ”så længe det varede”, om distanceringen til FN’s aktioner efter 1996, den katastrofale indsats i Bosnien. Danmarks ulandsbistand er naturligvis også behandlet. Alt sammen meget godt, men kan man hævde at verden ville have set meget anderledes ud hvis Danmark havde ført en anden FN-politik? Nå, det hævder forfatteren heller ikke.
Bogen er ikke just en tung sag, og det skal den ifølge sagens natur heller ikke være. Der hvor den efter denne anmelders mening er mest anvendelig, er i påvisningen af spændingsfeltet mellem FN- og NATO-politikken og de konsekvenser de danske beslutningstagere drog. Forfatteren har styr på sit stof – dog må jeg altså lige påpege at NATO ikke var i krig mod Kosovo i 1999 (s. 78)!