(Noter #203 er på trapperne. Vi bringer her et eksklusivt preview på artiklerne.)
Præsentation af artiklerne
Noter #203 var egentlig tænkt som et årstalstemablad, ligesom de forrige numre om henholdsvis 1814, 1864 og 1914. “Vi laver et blad om Slaget ved Clontarf”, sagde Rasmus. “Om hva’ sagde du?” , sagde Lars. “Ja, det berømte slag ved Clontarf i 1014 — og Knud den Store blev også valgt til konge i England i 1014”
Det viste sig at være svært at få artikler om disse jubilæumsbegivenheder, så bladet er endt med at blive en samling blandede bolsjer, dog er der flest med vikingesmag.
Bjørn Matzen introducerer til vikingetiden og giver konkrete forslag til at arbejde med perioden efter de faglige mål. Herefter skriver den unge dansk-amerikaner Danielle Turner om vikingernes belejring af Paris i 845, som er kendt som det første eksempel på “Danegæld”. Kilderne fortæller imidlertid om tidligere plyndringstogter.
Lasse Sonne skriver om tre forskellige eksempler på brug — eller misbrug — af vikingehistorie i populærkultur.
Marie Broen og Søren Nielsen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde fortæller herefter om museets arbejde med “Havhingsten”, en rekonstruktion af et Skuldelevsskib som i 2007–8 sejlede til Irland og tilbage igen. Rekonstruktioner er “mulige tolkninger” af arkæologiske fund — der må nødvendigvis bruges nogle kvalificerede gæt hist og pist.
Museumsinspektør Louise Henriksen deler overvejelserne bag Vikingeskibsmuseets udstilling “The World in the Viking Age” som man stadig kan nå at se frem til 30. dec 2014. Udstillingen lægger vægt på at der også fandtes andre dygtige skibsbyggere og handelsfolk end vikingerne og dokumenterer kontakter og handelsruter mellem Norden, Østafrika, Kina og Indonesien. Louise Henriksen runder af med konkrete forslag til anvendelse af udstillingen i undervisningen.
Vi fortsætter vores tur rundt på de danske universiteter, hvor Anette Warrring fortæller om de mange spændende emner, som RUC beskæftiger sig med i øjeblikket.
Helen Snelson giver konkrete forslag til en vikingestudietur til York og eksempler på mere “muntre” anvedelser af vikingetemaet i engelsk populærkultur.
Til sidst et indlæg uden for tema om innovation i historieundervisningen.
God fornøjelse!
Lars Henriksen og Rasmus Østergaard