Historielærerforeningen | Kontakt/medlemskab

”Hvor­dan er vi hav­net i en kli­ma­kri­se? Hvor­dan har vores natur- og men­ne­ske­syn for­an­dret sig over tid? Og hvor­dan har men­ne­skets for­hold til natu­ren haft en betyd­ning for synet på kli­ma­et fra mid­ten af 1700-tal­let til i dag?”

Sådan præ­sen­te­rer Elisa­beth Lol­li­ke Ørsted og Deni­se Lin­de­gaard Niel­sen ram­men for deres bog Kli­ma­hi­sto­rie (Colum­bus 2024). Begre­bet om den antro­po­cæ­ne tidsal­der bli­ver struk­tu­re­ren­de, idet den før­ste af bogens tre dele omhand­ler indu­stri­a­li­se­rin­gen i Eng­land og Dan­mark. Kapit­ler­ne fin­der en god balan­ce mel­lem at være alme­ne, så et ker­ne­be­greb som indu­stri­a­li­se­ring ’dæk­kes’, og spe­ci­fik­ke, så man som læser hol­des fast ved den cen­tra­le pro­blem­stil­ling om nuti­dens kli­ma­kri­se. Del to hand­ler om ska­bel­sen af for­brugs­sam­fun­det efter 2. ver­denskrig, igen med både inter­na­tio­nalt og dansk fokus. Der­med kom­mer bogen også omkring begre­ber som vel­færds­sta­ten, ame­ri­ka­ni­se­ring og oliekrisen.

Del tre hand­ler om peri­o­den siden ca. 1980. Over­ord­net set behand­ler den­ne del i høje­re grad poli­ti­ske og fol­ke­li­ge reak­tio­ner på kli­ma­kri­sen, hvor der måske kun­ne gives mere plads til en fort­sæt­tel­se af den for­tæl­ling om kri­sens årsa­ger, der foku­se­res så skar­pt på i de før­ste to dele. For­bru­geris­men efter 2. ver­denskrig acce­le­rer vold­somt fra slut­nin­gen af 1970’erne og frem som led i glo­ba­li­se­rin­gen. Sam­ti­dig med at nuti­dens pro­test­be­væ­gel­ser, som bogen dæk­ker flit­tigt, vid­ner om en for­ny­et bevidst­hed om men­ne­ske­he­dens øko­lo­gi­ske ansvar, har for­bru­get aldrig været større.

Bogens læng­ste kapi­tel om ’Kli­ma på den dan­ske dags­or­den’ hand­ler om mil­jøpo­li­tik­ken i Dan­mark fra 1980’erne og frem, og er væsent­ligt mere detal­je­ret end de andre kapit­ler. Årsa­gen til det­te er ikke helt klar. Jeg synes i hvert fald, der er langt fra bil­le­det af Poul Nyrup Ras­mus­sen iført sin lil­le cykel­hjelm, til bogens ram­me­sæt­ten­de spørgs­mål: hvor­for befin­der klo­den sig i en kli­ma­kri­se? I det for­løb om kli­ma­hi­sto­rie, jeg bestemt ger­ne vil køre med afsæt i bogen, vil jeg nok flyt­te lidt vægt fra Nyrup og Thunberg over mod Ama­zon og Temu.

Helt unikt træk­ker Kli­ma­hi­sto­rie på en bred vif­te af fag­lig­he­der. I tre kapit­ler om natur­syn sæt­tes men­ne­ske­he­dens for­hold til natu­ren i både filo­so­fisk, lit­terært og sam­fund­s­ø­ko­no­misk relief. Der er Ari­sto­te­les, Peter Sin­ger, Adam Oeh­lens­chlä­ger, Hal­f­dan Ras­mus­sen, Gaia-teo­ri og doug­hnut-øko­no­mi. Ud over at bin­de hele for­tæl­lin­gen flot sam­men, gør det også bogen ekstra vær­di­fuld for ele­ver, der ønsker at skri­ve opga­ve om klimakrisen.

Hver af bogens dele ind­le­des med en ”Det skal du kunne”-boks og afrun­des med en sam­ling af mindst ti kil­der. Kil­de­ma­te­ri­a­let spæn­der bredt og repræ­sen­te­rer både opti­mi­ster og skep­ti­ke­re, i før­ste omgang i for­hold til den tek­no­lo­gi­ske og soci­a­le udvik­ling og siden i for­hold til de for­skel­li­ge ver­sio­ner af kli­ma- og mil­jøkam­pen. Bogen inde­hol­der ikke som sådan arbejds­spørgs­mål eller kildeøvelser.

Bogen er vir­ke­lig vel­lyk­ket, og jeg ser frem til at bru­ge den. Jeg synes selv, det tema­ti­ske for­løb i histo­rie kan være en svær stør­rel­se, for­di nedsla­ge­ne i for­skel­li­ge peri­o­der kræ­ver et køligt over­blik hos ele­ven, sær­ligt i en prø­ve­si­tu­a­tion. I Kli­ma­hi­sto­rie står den sto­re sam­men­hæng knivskar­pt mens de enkel­te kapit­ler er til­pas kød­ful­de. Selv­om man ved endt læs­ning måske fore­træk­ker vegansk.

Andreas Muur­holm

Forfatter(e)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *