(fra Rigsarkivets nyhedsbrev til lærere)
Med Rigsarkivets undervisningsforløb, Spadeslaget, får eleverne øvet deres kildekritiske sans, samtidig med at de får et indblik i en begivenhed under 2. verdenskrig.
Rigsarkivet søger 10–15 skoleklasser, som vil teste undervisningsmaterialet, Kildekritisk forløb om Spadeslaget i Haderslev 1940. Materialet er udviklet af Rigsarkivet, og det kan anvendes af Grundskolens 6.–9. klassetrin samt ungdomsuddannelser. Materialet har fokus på at give eleverne redskaber til kildekritik og lære eleverne selv at formulere en problemformulering. Samtidig får eleverne med det autentiske kildemateriale et indblik i en begivenhed under besættelsestiden, hvor danske nazister prøvede at komme til magten.
Der skal afsættes 3 lektioner til arbejdet, og selve evalueringen skal foregå i uge 48.
Kernen i undervisningsmaterialet er fire kildesæt, som alle indeholder korte kilder, men med et varierende antal. Kilderne stammer alle fra Haderslev politis sag om Spadeslaget. Selv om materialet udelukkende stammer fra politiets arkiv, giver kilderne (politirapporter, afhøringer, avisudklip mm.) mulighed for at se ’slagets gang’ fra såvel politiets som nazisternes side. Desuden er der til læremidlet knyttet en række redskaber (bl.a. film), der skal give eleverne de kildekritiske færdigheder, de skal bruge for at arbejde med kilderne.
I nogle af klasserne laver vi effektmålinger, som skal medvirke til at udvikle og forbedre materialet. Hvis din klasse bliver udvalgt til effektmåling, vil vi bede dine elever om at besvare et spørgeskema før og efter at have deltaget i forløbet. Vi vil også invitere nogle af dem til at medvirke i et fokusgruppeinterview af ca. en times varighed. Når du tilmelder din klasse, bedes du skrive et par ord om klassens forudsætninger for at lære om kildekritik og om Spadeslaget (herunder hvorvidt temaerne tidligere er blevet berørt i undervisningen).
Har du lyst til at hjælpe os, så skriv til os på mbrl@sa.dk senest mandag den 12/11–2018. Du kan se læremidlet her: www.sa.dk/spadeslaget
Evalueringen foretages af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling, som vil få tilsendt Jeres kontaktoplysninger i tilfælde af, at I ønsker at være med.
I hver af de deltagende klasser trækker vi en vinder af en biografbillet.
Kilde: Rigsarkivets nyhedsbrev
Forfatter(e)
Formand for foreningen 2017–19 | Pedel på historielaerer.dk
Underviser på Herning Gymnasium