Det er med stor fornøjelse, at Grænseforeningen offentliggør sin nye undervisningsportal ”ietGrænseland”.
Materialet giver eleverne mulighed for at blive ført rundt i grænselandets historie og de mange spændende fortællinger grænselandet kan byde på. Det er ikke en lærebog, men en opgave- og materialesamling i elekronisk udgave. Det handler om at give eleverne nogle interessante udfordringer og vække deres nysgerrighed, samtidig med at indholdet lever op til læreplanernes krav. Materialet er flerfagligt og der er mange temaer og opgaver at vælge imellem.
Portalen skulle gerne byde ind i relevant og aktuelle temaer. Derfor er tanken også, at den skal fortsætte med at vokse. Vi håber, at I vil gå på opdagelse og ikke mindst lade jeres elever gå på opdagelse. Samtidig håber vi, at I vil hjælpe med inputs og forslag til nye opgaver og udviklingen af eksisterende opgaver. I er altid velkommen til at henvende jer til gv@graenseforeningen.dk eller skrive til portalens mail ietgraenseland@graenseforeningen.dk
Portalen har fire overordnede temaer – kultur og medborgerskab, lokal og global, stat og grænser, identitet og fællesskab. De er igen inddelt i fem undertemaer, hvorunder opgaverne er placeret. Der er ved hver opgave givet et bud på, hvilke fag opgaven kan bruges i. Hver opgave har en intro, en opgavetekst og en materialeoversigt. Ud over opgaverne er der en quizze, der tester eleverne i hvor meget de ved om det dansk-tyske grænseland og en række rollespil, der både kan kombineres med nogle af opgaverne og kan stå alene.
Samtidig udbyder Grænseforeningen et nyt Kursus for undervisere
Grænseland — Flygtningeland
d.2.–4. marts 2016 i det dansk-tyske grænseland
Flygtninge fylder aviserne, de er på den politiske dagsorden og de sociale medier svømmer over med forskellige holdninger til dem. Europa har fået verdens krige og konflikter tæt på.
En del flygtninge er kommet til det dansk-tyske grænseland. Flensborg Banegård har over de sidste måneder lagt vægge til mange skæbner. Her har en stor gruppe frivillige gjort, hvad de kunne for at skabe nogle tålelige vilkår.
Men det er ikke første gang, der er flygtninge på de europæiske landeveje og det er ikke første gang det dansk-tyske grænseland er blevet flygtningeland. I slutningen af og lige efter 2. verdenskrig kom titusindvis til området. I Sønderjylland blev de sendt retur til Tyskland. I Sydslesvig gik et stort integrationsprojekt i gang.
På kurset kikker vi tilbage og får nogle af datidens flygtningehistorier. Og vi ser på, hvad der sker netop nu. Er der noget at lære af tidligere flygtningeerfaringer eller er situationerne så forskellige, at de må tænkes hver for sig?
Der bliver mulighed for at høre personlige beretninger fra 40erne, at få et indblik i den nutidige problemstilling, at opdage forskelle og ligheder mellem dansk og tysk, at høre forskere forsøge at sætte tingene i et større perspektiv. Der vil bl.a. blive mulighed for at møde arkivar Leif Hansen Nielsen, lektor Martin Klatt, kommunikationskonsulent Katrine Hoop, chefredaktørerne fra de to mindretalsavis, unge elevambassadører og mange flere. Alt sammen med det formål at give nogle nye inputs til et aktuelt tema og gøre det interessant og relevant i undervisningssammenhænge.
Kurset har et tværfagligt perspektiv og henvender sig til alle interesserede faggrupper.
Selve programmet for kurset kan se på Grænseforeningens hjemmeside www.graenseforeningen.dk eller rekvireres ved at skrive til gv@graenseforeningen.dk
PRAKTISK OPLYSNINGER:
Kursussted: Christianslyst ved Sdr. Brarup. www.christianslyst.de
Pris: 2500 kr. inkl. kursusgebyr, kost og logi på eneværelse. Rejseomkostninger (DSB 2. kl./samkørsel i bil) til Flensborg refunderes. Medlemsskoler kan sende en lærer til halv pris.
Tilmelding: Tilmelding via Grænseforeningens hjemmeside
Tilmeldingsfrist: Fredag d. 12. februar 2016
Yderligere oplysninger: hos kursuslederne Gunvor Vestergaard, tlf. 30265129, e‑mail: gv@graenseforeningen.dk eller Claus Jørn Jensen tlf. 21721335, e‑mail: cjj@graenseforeningen.dk
Forfatter(e)
Formand for foreningen fra 2013–17
Det ser spændende ud.