CPH:DOX, der er Københavns Dokumentarfilmfestival, har valgt at omlægge festivalen til en online udgave som følge af covid-19 situationen. Det gælder også for UNG:DOX, festivalens uddannelsesinitiativ, hvor vi nu omlægger en del af vores arrangementer til en digital version, så undervisere fra hele landet har mulighed for at bruge premiereaktuelle dokumentarfilm i de næste ugers fjernundervisning. Det koster 40 kr. pr. elev pr. film.
Vi sender derfor denne informationsmail ud for at gøre opmærksom på, at det er muligt at få tilsendt links til udvalgte dokumentarfilm i løbet af de næste par uger. Udover at være et oplagt, sjovt og spændende tiltag til en fjernundervisning langt væk fra hinanden, vil jeres brug af tilbuddet også være med til at sikre CPH:DOX’s lige nu usikre fremtid.
Vi forventer at flere dokumentarfilm vil blive tilgængelige inden for nærmeste fremtid, hvorfor vi formentlig kommer til at sende flere infomails ud. Men for indeværende gælder det lige nu, at vi har links på følgende film:
‘Oeconomia’
(89 min, engelsk tale)
Uligheden vokser. Bankernes kriser bliver betalt af kunderne. Pengene stiger til tops, men jordens ressourcer er på vej i bund. Men hvorfor det er sådan, er en anden sag, og hvis man hører til dem, der synes, at økonomi er komplet uforståeligt, så er ‘Oeconomia’ lige sagen — og så er den oven i købet ret sjov! Med tysk grundighed og et stort overskud af humor og kreativitet føres vi ind i hjertet af en verden af glas og beton, hvor økonomer, bankfolk og CEOs med svingende held forsøger at forklare det kapitalistiske game. Instruktør Carmen Losmann illustrerer med grafiske animationer og lader kameraet rulle i de interviews, hvor selv folkene på toppen af systemet roder rundt i begreberne, mens de forsøger at forklare, hvor pengene kommer fra, hvor de er på vej hen, og hvorfor vækst er vor tids dominerende paradigme. Det åbne spørgsmål er, om der overhovedet er et alternativ længere. Man glæder sig allerede til Losmann forhåbentlig følger sin nye film op med en 2’er.
‘Kampen om Grønland’
(96 min, dansk og grønlandsk tale, danske undertekster)
Dokumentaren følger fire dybt engagerede unge grønlændere omkring valget i 2018, der blandt andet tæller den unge rapper Josef Tarrak, som er kendt for at udtrykke sin kritik af Danmarks koloniale forhold til Grønland, gennem sin musik. Mange ønsker et opgør med forholdet til Danmark og at værne om den traditionelle kultur, sproget og den grønlandske identitet, men den dansktalende del af grønlænderne ønsker en stadig tættere regional samarbejdsrelation i Rigsfællesskabet. Fælles for dem alle er dog en indædt kamp for at ændre på de udsatte forhold, der fx viser sig i landets høje selvmordsrater. Vi optager desuden en online debat i forbindelse med verdenspremieren, som vi vil kunne sende med film-linket.
God til: Historie, samfundsfag, dansk, mediefag, naturgeografi m.m.
-
‘I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die’
(77 min, danske undertekster)
Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme og fællesskab. Eva Marie Rødbros film er en collage af subjektive snapshots fra et liv, der ikke kan rummes i en klassisk fortælling. Formen spejler situationen og placerer Rødbros første lange film i et felt mellem kunstfotografi og rå socialrealisme. Filmen er lavet af Eva Marie Rødbro, der også står bag DR dokumentarserien ‘Prinsesser fra blokken’, som vi desuden forventer at kunne sende en Q&A med efterfølgende.
God til: Engelsk, dansk, mediefag, samfundsfag, historie, filosofi m.m.
‘The Edge of All We Know’
(102 min, engelsk tale)
Hvordan ser et sort hul ud? Det har længe været en kilde til spekulation, og i dokumentaren følger vi projektet Event Horizon Telescope, der i april 2019 formåede at tage det første billede af et sort hul og dermed det første visuelle bevis for deres eksistens. Der er lagt i ovnen til en spændende indføring i fysikkens verden, hvor tal og teleskoper, computer simulationer og sorte huller bliver tydeliggjort også for de uerfarne inden for fysik.
God til: Fysik, astro-fysik, bio-tek, teknologi, — og flere science fag, historie, samfundsfag, mediefag, m.m.
Læs mere om filmen her: https://www.cphdox.dk/program/the-edge-of-all-we-know
‘Songs of Repression’
(89 min, tysk tale, engelske undertekster)
For foden af Andes-bjergene i Chile ligger en lille tysk koloni og et idyllisk turistmål, der dækker over en grim forhistorie med systematiske overgreb, medicinske eksperimenter, slavelignende arbejdsforhold og massegrave. I kolonien, som tidligere hed Colonia Dignidad, var nogle ofre, nogle overgrebsmænd, og nogle begge dele. Omkring 120 bor stadig i kolonien, som i dag har ændret navn til Villa Baviera (Den bayerske landsby), og en skræmmende blanding af religiøs fanatisme og ekstrem konservatisme dominerer fortsat. Hvordan Villa Bavieras beboere forholder sig til deres fælles fortid, er dog et spørgsmål med vidt forskellige svar i en mørk film om overgreb, gruppepsykologi og fascisme, optaget over halvandet år med usædvanlig adgang til fællesskabet i den tyske koloni.
God til: Tysk, historie, samfundsfag, mediefag, filosofi, dansk m.m.
Læs mere om filmen here: https://www.cphdox.dk/program/songs-of-repression
‘Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power’
(93 min, engelsk tale)
Dokumentaren tegner et portræt af den verdensberømte forfatter Margaret Atwoods liv, forfatterskab og politiske arbejde i og uden for litteraturen. Da Atwoods roman The Handmaid’s Tale blev bearbejdet til en tv-serie i 2017, blev den canadiske forfatter med ét en verdenssensation, på trods af bogens udgivelse lå helt tilbage i 1985. For mange var Atwoods beskrivelse af et amerikansk samfund, der er blevet et totalitært teokrati, hvor kvinder ikke længere har kropslig autonomi, en nøjagtig billedliggørelse af hvor man kan frygte samfundet er på vej hen. Rædslen i Margaret Atwoods fortælling er som kendetegnende for dystopi, inspireret af det der allerede ses i sprækkerne i samfundet og med rødder i historien.
God til: Engelsk, dansk, samfundsfag, historie, mediefag m.m.
‘Paris Stalingrad’
(86 min, engelske undertekster)
Dokumentaren tager os helt ind i en kaotisk flygtningesituation i Paris. Paris er ikke kun en af verdens favorit turistdestinationer, men også destination for flygtninge og migranter der flygter fra fattigdom og forfølgelse. I denne film møder vi dem der må sove i teltlejre på gaden i Paris imens de venter og håber på at få asyl. Dokumentaren bringer os tæt på en anspændthed og fortvivlelse der vokser, når overvældede parisiske myndigheder og politikere melder fortabt, imens flygtningenes eneste kontakt med staten består af et politi, der hårdhændet rydder gaderne og deres lejre. Der er dog også håb, og vi kommer især tæt på Souleymane fra Darfur, der reciterer digte for at holde sig oppe og drømmer om at lære sig fransk og finde et arbejde.
God til: Fransk, dansk, mediefag, samfundsfag, historie, geografi
-
‘Making Waves: The Art of Cinematic Sound’
(94 min, engelsk tale)
Dokumentaren tager os igennem lydsiden af filmhistorien og dens vigtighed for at kunne fortælle bevægende historier. Fra stumfilm til Star Wars og Jurassic Park — denne dokumentar udlægger den verden af lyd og musik vi nogle gange tager for givet i de film vi elsker — med alt fra lydeffekter til store komponerede ballader, der bringer alle følelserne frem. Ud fra filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et unikt indblik ind i lyddesignernes skabelsesrum. Hollywoods største instruktører samles da også — fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch — for at hylde de lyddesignere, der har været med til at forevige deres film.
God til: Musik, teknologi, mediefag, historie, dansk, filosofi m.m.
-
‘The Viewing Booth’
(68 min, engelsk tale)
Dokumentaren udforsker et rum, der oftest er utilgængelig for os — nemlig seerens indre oplevelse. I hvad der ligner et filmlaboratorium præsenterer filmens instruktør den unge amerikaner Maia Levy for videoer fra livet på Vestbredden i Hebron, som menneskeretsorganisationen B’Tselem primært står bag. Videoerne rummer ofte scener med israelske overgreb mod palæstinensere, og som en trofast støtter af Israel trues hendes verdensbillede. Imens hun ser videoerne verbaliserer hun i realtid sin tankeproces og de følelser, der opstår i hende og alt fra vrede, skam til skepsis og indædte biaser samt en sund nysgerrighed udfolder sig for os. Man bliver suget helt med når denne intelligente kvinde med oprigtighed og åbenhed fortæller om alt det der går igennem hende og man overraskes ofte ved nogle af Maias ræsonnementer.
God til: Psykologi, historie, samfundsfag, mediefag, dansk, filosofi m.m.
Læs mere om filmen her: https://www.cphdox.dk/program/the-viewing-booth
‘The Story of Plastic’
(95 min, engelsk tale)
Plastik er ikke til at undgå og er en af de største udfordringer inden for klima- og miljø. Mens den enkelte borger ofte sættes i centrum for at løse problemet, peger denne dokumentar i stedet på plastikproducenternes ansvar. Den peger på, at industrien har haft en rolle i at distrahere os fra at anerkende problemet med plastik og ikke anerkende, at vi bør fokusere på alle led af forbrugskæden. En dokumentar der griber fat om roden af et af tidens mest presserende emner.
God til: Naturgeografi, samfundsfag, historie, dansk, mediefag, teknologi-fag, m.m.
-
Praktisk
I vil få tilsendt Vimeo-link, som I kan sende videre til jeres elever — linket vil være tilgængeligt i 24 timer den pågældende dato I ønsker jeres elever skal se filmen. For så vidt muligt vil vi også tilbyde streaming af debatter eller Q&A’s tilknyttet filmene, som ligeledes vil kunne bruges til undervisning. Links vil som sagt være tilgængelige i 24 timer og vi skal blot vide hvilken dato I ønsker eleverne skal se filmen på. Så sender vi jer et link til den pågældende dag.
Vi opdaterer de interesserede med hvilke af de øvrige oplistede film, hvor der også kommer Q&A og online debat som vi kan sende med, så snart dette er på plads.
Undervisningsmateriale til de fleste af filmene kan findes på UNG:DOX siden: https://www.cphdox.dk/uddannelse/ung-dox
Prisen for en billet med UNG:DOX ligger på 40 kr. ex moms per deltager. Ved store bestillinger er det muligt at lave en yderligere rabat.
Hvis dette lyder som noget for jer, så kontakt os endelig via denne mail (tora@cphdox.dk) eller via tlf. 29 92 02 15 og fortæl: 1. Hvilken film du ønsker link til, 2. Hvor mange elever det drejer sig om, 3. Hvilken dag du ønsker at få linket tilsendt samt 4. Skolens EAN-nummer — så sender vi jer en bagudrettet faktura på baggrund heraf.
De bedste hilsner,
Tora Bjerre og Amalie Brok fra UNG:DOX holdet
Forfatter(e)
Formand for foreningen 2017–19 | Pedel på historielaerer.dk
Underviser på Herning Gymnasium