Det er ikke nogen hemmelighed at Europa er i krise. Den finanskrise, der har præget verden de senere år er selvfølgelig ikke kun europæisk, men hvor andre lande og regioner så småt er ved at kravle op af krisens sorte hul, er det som om europæerne bare graver sig længere ned. Når Europa sidder så fast i den økonomiske krises hængedynd, kan det bl.a. skyldes en forfejlet økonomisk politik, men man kan også se det som et udtryk for, at den europæiske krise ikke kun er økonomisk. Det er hele det europæiske projekt, der er i krise.
Der er ikke noget mærkeligt i, at den økonomiske krise slider på solidariteten. Krisen har imidlertid også gjort det tydeligt, at forestillingerne om og forventningerne til det europæiske er vidt forskellige i forskellige dele af Europa. Den historiske udvikling har i de europæiske lande ført frem til forskellige perspektiver på det europæiske, og man kan således hævde, at selv forestillingen om det europæiske til en vis grad er national.
Temaet for dette nummer af Noter er, hvordan den europæiske krise tager sig ud fra forskellige nationale udgangspunkter. Med udgangspunkt i den aktuelle krise skildrer forfatterne, hvordan ”deres” nations forhold til Europa har udviklet sig.
Artikler
Ernst-Ullrich Pinkert & Burkhard Sievers: Tyskland og den europæiske krise s. 8
Nils Arne Sørensen: Europa eller det åbne hav: Storbritanniens forhold til Europa i historisk perspektiv ..14
Gert Sørensen: Hvor er Italien på vej hen? s. 20
Mogens Pelt: Den græske gældskrises forhistorie: Den svage stat og Tyskland s. 26
Christian Axboe Nielsen: Det tidligere Jugoslavien og EU s. 32
Forfatter(e)
Historiekonkurrencen 2013–2017