Konstituering i 2017
På generalforsamlingen i 2017 trådte David Kyng og Burkhard Sievers ud af bestyrelsen. Burkhard havde siddet 3 perioder på to år og David tog en ekstra 4. periode, fordi der var stor udskiftning i bestyrelsen i 2015.
Jakob Bang fra Odder Gymnasium og Kristian Arentsen fra Duborg-skolen blev valgt ind og på generalforsamlingen blev Lars Henriksen ny formand. Rasmus Østergaard fortsatte som bestyrelsens revisor.
Bestyrelsen konstituerede sig på sit første møde på Helenekilde Badehotel (foto)
Som noget nyt udnævnte vi en næstformand (eller skulle man hellere skrive ‘næstforperson’), nemlig Heidi Funder, som har fungeret som bestyrelsens kontaktperson til regionalsekretærerne og stedfortræder for formanden. Jakob Bang blev kasserer og Winnie Færk fik ansvaret for historiekonkurrencen, som både Hanne Mortensen og Regina Olsen har hjulpet med. Derudover har vi hver især haft forskellige opgaver og repræsenteret bestyrelsen i forskellige udvalg, som det fremgår af oversigten her. Senest er Lars Peter Visti Hansen blev valgt ind i den europæiske historielærerforening, Euroclios, bestyrelse.
Vi har holdt 8 møder i hele det nuværende og tidligere kongerige (Malmö), heraf har 2 af dem været med regionalsekretærerne.
Regioner og kurser
Antallet af regionssekretærer er desværre skrumpet lidt i denne periode. I region nordjylland har vi heldigvis stadig tidligere formand Casper Døssing, som sammen med Jakob laver de velbesøgte kurser på Hasseris Gymnasium. I vestjylland har Mathias Strand med krum hals og succes kastet sig over opgaven at opdyrke heden. I østjylland valgte Stine Jacobsen at træde tilbage. Vi mangler derfor en ny regionssekretær i østjylland. I region syddanmark har Christina Spanggaard sørget for flere velbesøgte kurser på Fredericia Gymnasium. I region Sydsjælland har Stine Thyssen skiftet branche. Nicolaj Christiansen har midlertidigt taget over, men kan måske overtales til at fortsætte. I region Hovedstaden har Camilla Grove Jensen afholdt flere kurser, men fortæller, at det er lidt vanskeligt at lokke københavnerne til. Der har været afholdt i alt 15 kurser i perioden:
- Demokrati og demokratisk dannelse i en krisetid (HLF/Fals — Hasseris)
- 1968 — Vietnamkrigen og ungdomsoprøret (Odder)
- Reform og reformation (FALS/religionslærerforeningen/HLF) (Rosborg, Vejle)
- Nationale identiteter i Norden (sammen med Sveriges HLF/ Lund)
- Er kongerækken stadig yt? (Fredericia)
- Østens giganter — Modi og Putin (Fredericia)
- Kursus om Armenien og Georgien (København)
- Hvordan gør man historieundervisning tidssvarende? (Herning)
- Kursus på Middelaldercentret (Nykøbing Falster)
- Kursus om Saudi-Arabien (FALS/HLF) Frederiksborg
- Fyraftensmøde om museer og arkiver (København)
- Sandheden om Mellemøsten? (FALS/HLF — Hasseris)
- Israel-Palæstina konflikten (Odder)
- Kampen om Grønland og Danmarks fælles fortid (København)
- Skræddersyet Indiensforløb (Fredericia)
Det er klart, at kursuskulturen er/har været påvirket af omprioriteringsbidraget og al dets væsen: fyringsrunder og øvrige nedskæringer på efteruddannelse. I skrivende stund ser det heldigvis ud til at nedskæringerne på uddannelse ikke fortsætter.
I denne periode er det også lykkedes at afholde to velbesøgte rejsekurser til hhv. “Dansk Vestindien” og “Armenien/Georgien”.
Vi har valgt at indgå en samarbejdsaftale med GL om håndtering af tilmeldinger og fakturering i forbindelse med kurserne. Efter lidt opstartsvanskeligheder er det nu vores indtryk, at det fungerer.
Økonomi og medlemstal
For første gang i mange år (mindst 10) må vi konstatere et fald i medlemstal. Foreningen har pr dags dato 1613 medlemmer. Udviklingen over de seneste år ser sådan ud:
- 2011 1519 medlemmer
- 2013 1632 medlemmer
- 2015 1684 medlemmer
- 2017 1687 medlemmer
Det betyder at vi vil foreslå en lille kontingentstigning, men mere om det under kasserens beretning.
Omlægningen af Noter
Vi har i denne periode brugt en del krudt og penge(!) på at relancere medlemsbladet Noter. Vi nedsatte et Noter-udvalg bestående af Kristian, Lars Peter, Lasse, Jakob og Lars, der først skulle finde ud af, hvad vi ønskede og derefter prøve at indhente tilbud på det. Vi ønskede os en layoutmæssig opgradering og endte med at give opgaven til Typographic, som i forvejen trykte og udsendte Noter til medlemmerne. Vi har fået en konto hos Scanpix, hvor vi betaler for at bruge billeder i høj opløsning, og vi betaler en professionel layouter for at sætte bladet op. Stor tak skal lyde til især Jakob Bang og Lasse Taagaard for at lægge mange kræfter og timer i de første numre med det nye layout. Vi vil stadig meget gerne have feedback fra medlemmerne om Noter, fx her på hjemmesiden.
Vi diskuterede også, om foreningen skulle betale forfatterne for artiklerne, men vi endte med at fortsætte politikken om, at forfatterne skriver ‘pro bono’.
Det har været foreslået og efterspurgt, at Noter skulle være frit tilgængeligt i en digital udgave, men her har denne bestyrelse ikke ønsket, at medlemsbladet bare uden videre skulle kunne læses af alle.
Vi har i perioden haft følgende temaer:
- #215: DanmarkshistorieR
- #216: Georgien og Armenien
- #217: Mellemøsten
- #218: 1. verdenskrig
- #219: De glade tressere
- #220: Seksualitet og samfund i historisk perspektiv
- #221: Idrætshistorie
- #222: 1989
Der har tidligere været tradition for, at nogle numre skulle have et didaktisk tema. Vi har i stedet bestræbt os på at få didaktiske artikler med i hvert nummer.
Historiekonkurrencen
Historielærerforeningen for gymnasiet og HF samarbejder hvert år med den europæiske historikersammenslutning EUSTORY om at udskrive årets historiekonkurrence.
I nogle europæiske lande går det samme tema igen år efter år, mens vi i Danmark har en tradition for at lade temaet skifte fra år til år. Således var temaet i 2017/18: ”Min familie – herfra min verden går” og i 2018/19: ”Min by”. I år, 2019/20, er temaet: ”Over grænsen”. Dette tema kan man læse mere om på Historiekonkurrencens hjemmeside, hvor man også kan læse om, at bidragene, ligesom hidtil, skal have fokus på form, men også på fagligt indhold og især på brug af kilder.
Som noget nyt har vi i 2018 reguleret 3. prisen så den nu er på 3.000, — kr. mod tidligere 1000,- kr. 2018 var også året, hvor vi inviterede det foregående års vinder ind i Øksnehallen i København for at fortælle dette års vindere om de muligheder, de har for at deltage i EUSTORYS forskellige arrangementer uden for Danmark.
Historielærer.dk
I 2014 begyndte jeg at bygge historielærer.dk i frustration over, at Facebook var ved at monopolisere internettet. Som amatør vidste jeg ikke, om jeg kunne få det til at fungere, og der har bestemt været mange bump på vejen, men efter opgradering af webhotel og arbejde med sidens hastighed er jeg nu ret godt tilfreds med resultatet, omend jeg kunne ønske mig, at den blev brugt endnu mere til videndeling mellem medlemmer. Der er nu omkring 900 brugere på sitet, hvoraf måske kun de 100 er aktive.. Jeg er lidt usikker på, om det har været indsatsen værd. Jeg overlader det nu til den nye bestyrelse at bestemme, hvad der skal ske med sitet.
Fagpolitisk arbejde
Da denne bestyrelse trådte til, var de nye læreplaner lige trådt i kraft. Vi har løbende været i dialog med fagkonsulenten, som har deltaget på flere af vores bestyrelsesmøder, om bl.a. dansk-historieopgaven, de nye eksamensformer og den kommende SRP-belastning. Bestyrelsen har også været taget med på råd i forbindelse med planlægningen af FIP-kurserne, og vi har i det hele taget haft et godt samarbejde med Christian Vollmond.
Andre samarbejdsprojekter
Vi er som forening blevet meldt ind i CISU — en forening af foreninger, der arbejder for udvikling af civilsamfund. Det var i forbindelse med et projekt om udveksling med bosniske historielærere og samarbejde mellem de forskellige historielærerforeninger på Balkan. Der er stor motivation for udveksling fra begge sider, men det kniber med at kunne formulere et projekt, hvor vi kan opnå støtte fra CISU. Deres primære fokus er udvikling af medborgerskab og demokrati i relevante områder. Udveksling er langt nede på CISUs dagsorden. Det kunne være en interessant opgave for den fremtidige bestyrelse at arbejde videre med.
Vi har også deltaget på foreningens vegne i PSGL og Fagligt forum.
Tak til bestyrelsen og regionssekretærerne for rigtig godt samarbejde og socialt samvær på vores møder. Og tak til foreningens regnskabsfører og revisor (logothete) for at holde styr på regnskabet.
Hermed rækker jeg stafetten videre til næste bestyrelse.
På bestyrelsens vegne
Lars Henriksen (med god hjælp fra bestyrelsen)
(Har du kommentarer, så start gerne en debattråd i vores medlemsforum her på hjemmesiden. — kræver login)
Forfatter(e)
Formand for foreningen 2017–19 | Pedel på historielaerer.dk
Underviser på Herning Gymnasium