Søndag den 11/3 blev vinderne af historiekonkurrencen 2018 offentliggjort. Her bringer vi de tre dommeres begrundelser for prisuddeling:
Nummer 1: ”Herfra min verden går” af Jakob Johannes Heyn, Nykøbing Katedralskole
Jakob Johannes Heyns beretning om sin familie strækker sig fra 1659 til 2017. Den begynder ved hans 7 x tipoldemoders grav på Møn en kold decemberdag 1659 og slutter med forfatteren selv ved arbejdsbordet december 2017, 358 år senere. I mellemtiden er vi gennem en række nedslag i mere end 350 års familiehistorie blevet præsenteret for det forunderlige samspil mellem skæbne og tilfældighed, mellem samfund og individ, som bærer slægten – i dette tilfælde en Østersø-slægt med centrum på de danske sydhavsøer, men med udløbere til Sverige, Nordtyskland og Holsten – hen over tidens oprørte hav.
Vi er ikke i tvivl om, at denne besvarelse, der – foruden overblik og historisk forestillings- og fremstillingsevne – også demonstrerer forbløffende kendskab til såvel den historiske faglitteratur som til, hvad der findes i arkiverne, fortjener at blive belønnet med førsteprisen i Gymnasiernes historiekonkurrence 2017/2018.
Nummer 2: Derfor vil jeg være selvmordsbomber
På baggrund af en vidende og velafbalanceret realhistorisk fremstilling af især den militante islamistiske historie helt tilbage til Profetens tid sætter Annika Rønne Schmidt fra Vestjysk Gymnasium Tarm sig i den fiktive 11-årige dreng Yousefs sted.
Yousef er søn af en fremtrædende og højt respekteret IS-kriger, som – blandt andet med sin egen fars martyrdød som eksempel – belærer den lille dreng om, hvilke ofre det fordrer at følge Allahs bud og bekæmpe de vantro, som truer med at ødelægge verden. Yousefs højeste ønske bliver at leve op til sin far og farfar ved at vie sit liv til islams sag. Den måde han forestiller sig at kunne gøre det er ved at blive selvmordsbomber.
Med empati og forståelse for den lille arabiske drengs tankeverden – og med suveræn beherskelse af det vanskelige spring frem og tilbage mellem fiktion og virkelighed – lykkes det Annika Rønne Schmidt at tegne et smukt og vellykket, men også dybt foruroligende portræt at en velbegavet og idealistisk dreng, som, midt i dagens kaotiske Mellemøsten, gerne vil gøre sin familie ære. På et mere generaliseret niveau demonstrerer forfatteren det intime og alt for ofte oversete samspil mellem historiebevidsthed og fremtidsidealer. Et fortræffeligt arbejde, som vi ikke har været i tvivl om fortjener at blive belønnet med andenprisen.
Nummer 3: ”Den amerikanske førstefamilie”
Ved hjælp af en række dygtigt sammenstillede filmklip fra årene 1935 til 1990 demonstrerer Anton Lykketoft, Robert Dunker Pedersen og Mads Lauritsen fra Rysensteen Gymnasium på overbevisende måde den gensidige spejling mellem den amerikanske præsidentfamilie (”førstefamilie”) og skiftende familieidealer i USA fra Franklin D. og Eleanor Roosevelts tid i 1930erne over den ikoniske Kennedy-familie i 1960erne til Nancy og Ronald Reagans tid i Det Hvide Hus i 1980erne. Et modent og elegant arbejde, som vil kunne vises i fjernsynet uden at falde igennem.
THOMAS OLDRUP, CHRISTIAN VOLLMOND, THORKILD KJÆRGAARD (fmd)
Forfatter(e)
Historiekonkurrencen | Historiedidaktisk netværk