I november 2018 var det 400-året for admiral Ove Gieddes afrejse mod Indien. Giedde fik, som et led i Christian d. IVs merkantilistiske politik, i 1618 til opdrag af sikre handelstrafikken mellem Danmark og Ostindien. I den anledning blev Historielærerforeningen inviteret af Foreningen Tranquebar til Kronborg for at fejre begivenheden. Vi blev enige om, at et temanummer af Noter om netop Tranquebar kunne være interessant. Ikke mindst i lyset af, at der de seneste år har været et stort fokus de Vestindiske Øer pga. 100-års jubilæet for salget af disse.
Kolonialismen i Tranquebar adskiller sig fra den slavedrevne kolonialisme, som eksisterede på de Vestindiske øer, så en anden vikling kan være givtig af få belyst. Herudover er det vores indtryk, så er det småt med gymnasierettet undervisningsmateriale om emnet, hvis blikket vendes fra det, som er udgivet på bl.a. Danmarkshistorien.dk.
Vi har været så heldige, at flere bidragsydere til Indien-bindet af Gads store 5‑binds værk Danmark og kolonierne, har haft tid og lyst til at bidrage og dermed belyse Tranquebar fra flere vinkler i dette nummer af Noter. Herudover har Rigsarkivet venligst bidraget med en artikel om kildematerialet til Tranquebar.
Vi vil anmode om, at der kastes et ekstra blik på Formandens beretning og Nyt fra Fagkonsulenten pga den ekstraordinære situation med Covid19, som har skabt en ny situation for bedømmelse af de afsluttende elever.
God læselyst
Forfatter(e)
KS og HF‑E | Historielaerer.dk | Historiedidaktisk netværk