Det Danske Filminstitut lancerer den 29. oktober det nye website Danmark på film.
Her kan man dykke ned i historien og opleve dokumentariske filmoptagelser fra 1905–1965. Filmene er gratis at se online. Det er originalt historisk materiale, som er nydigitaliseret.
Link til Danmark på film: danmarkpaafilm.dk
Filmmediet gjorde sit indtog i Danmark for lidt over 100 år siden, og der blev filmet flittigt ved store og små begivenheder i hele landet. Det Danske Filminstitut åbner nu for et kig ned i den rigdom af levende kulturhistorie, som gemmer sig i Filmarkivet.
Ud over at se film online, inviterer Filminstituttet brugerne til at tage del i historiefortællingen på Danmark på film. Et interaktivt Danmarkskort gør det nemt at finde filmklip fra byer eller
landsdele. Brugerne kan bidrage med deres egne fortællinger og historiske viden, og i Detektivhjørnet kan man være med til at identificere klip. Brugerne kan også lave klip og dele dem med andre.
Hvad indeholder Danmark på film?
Historiske filmoptagelser online
På Danmark på film kan man opleve 55 timer nydigitaliserede dokumentariske filmoptagelser fra perioden 1905–1965. Filmene skildrer hverdagsliv og særlige begivenheder i hele Danmark – fra Hvide Sande til København, fra Tønder til Skagen.
Der er sportsbegivenheder, byjubilæer, kongefamiliens sommerrejser, indvielse af broer og bygninger, årstidernes gang i naturen, dramatiske hændelser som ildebrande og flyulykker – og meget mere. Filmene er udvalgt fra Filmarkivets mange historiske, dokumentariske optagelser.
Nemt at finde film
Der er lagt 500 filmklip på et interaktivt Danmarkskort, så man kan se optagelser fra de byer og landsdele, man er mest interesseret i. Man kan også finde film via emneord, årstal og fritekstsøgning.
Klip i filmene og bidrag med mere viden.
På Danmark på film kan man lave sine egne klip fra de film, man finder mest interessante. Man kan frit dele, sende eller indlejre klippene på sin egen hjemmeside, facebookside, blog eller andet. Det er også muligt at placere det klip, man har lavet, på Danmarkskortet (geotagge). Dermed kan brugerne være med til at udfylde de tomme områder på kortet.
En del film viser steder, personer og begivenheder, som ikke er identificeret. I Detektivhjørnet
opfordrer Filminstituttet brugerne til at dele deres viden, skrive kommentarer ved filmene og på den måde berige portalen med information. Målet er, at portalens brugere og Filminstituttet sammen skaber en kollektiv, fælles historiefortælling om Danmark.
Frit tilgængelige film
Danmark på film er frit tilgængeligt og gratis, der er hverken login eller abonnement. Det eneste, man skal bruge, er en netforbindelse. Danmark på film fungerer på både computer, tablet og smartphone.
Filmene på sitet er rettighedsfri, dvs. de kan benyttes frit i ikke-kommercielle sammenhænge. Dermed kan man bruge filmene og udvælge klip til fx egne hjemmesider eller udstillinger via embed-funktion.
Forfatter(e)
Formand for foreningen fra 2013–17