I denne udfordrende tid hvor man ofte bliver konfronteret med en lind strøm af prøvelser af fx politisk, social, medicinsk eller miljømæssig karakter har redaktionen valgt at se fremad, idet temaet for dette nummer af NOTER, samt efterårets generalforsamlingskursus, er “Ud af kriser”. Den første artikel i dette temanummer “Ud af kriser” er Poul Duedahls “Epidemiernes epoke”. I artiklen opstiller forfatteren 10 punkter, som kan være nyttig viden til at opnå en bedre forståelse for bl.a epidemiernes tilbagevenden og folks reaktionsmønstre.
I den næste artikel “Kriser — Tre faser i Europas historie. En skitse” redegør Thorkild Kjærgaard for det europæiske samfundets udvikling og udfordringer med udgangspunkt i følgende tre faser i Europas historie: i) Indtil 1450: cykliske kriser, ii) 1450–1950: De krisefri århundredes tidsalder og iii) Fra 1950: Den udskudte krise.
Tredje artikel “Demokratiet har altid været i krise” af Mikkel Thorup giver et spændende indblik i demokratiets omtumlede idéhistoriske tilværelse fra antikken til nutiden og hvordan demokrati har udviklet sig i kriser.
Jørn Brøndal viser i sin artikel hvordan det politiske landskab i USA især efter 2. verdenskrig, har udviklet sig fra relativ stabilitet til et mere omskifteligt og uforudsigeligt system. Demografi, øget politisk polarisering mellem partierne og vælgernes svigtende tillid er centrale områder hvis man skal forstå de senere års forandringer i det amerikanske politiske landskab.
Femte temaartikel er et uddrag af Vibe Termansens bog “Kampen om Centraleuropa” fra 2019. Bogen beskriver de bagvedliggende årsager til den udvikling, som Centraleuropa gennemgår i dag, og i uddraget fra kapitel 7 “End er Polen ej fortabt” er fokus bl.a. rettet på de historiske årsager til den nuværende politiske situation i Polen.
I det didaktiske hjørne deler Rasmus Elling ud af sine erfaringer som museumsformidler ved Museerne i Fredericia. Med udgangspunkt i Fredericia bys historie præsenterer han os for museets samarbejde med bl.a. Fredericia gymnasium og resultaterne af dette samarbejde.
I Nyt fra Formanden redegør Heidi Funder for hvordan den første ’almindelige’ eksamen i historie på stx efter 2017 reformen er forløbet. Derudover er der glæde over at være tilbage efter corona nedlukningen. I Nyt fra fagkonsulenten redegør Karen Steller Bjerregaard for den nyligt overståede eksamen på stx og fortæller at de spændende didaktisk fokuserede FIP kurser fortsætter her i det kommende skoleår.
Vi håber således, at dette temanummer giver jer stof til eftertanke og måske ligefrem får jer til at overveje deltagelse i efterårets generalforsamlingskursus, hvor nogle af forfatterne vil uddybe deres analyser.
God læselyst!
Kristian Arentsen, Niels Nøddebo Petersen, Espen Espensen
Indhold
Epidemiernes epoke af Poul Duedahl | 4 |
Kriser. Tre faser i Europas historie. En skitse. af Thorkild Kjærgaard | 10 |
Demokratiet har altid været i krise af Mikkel Thorup | 14 |
En perfekt storm? Joe Biden, Donald Trump og de historiske konturer af en dyb politisk krise af Jørn Brøndal | 20 |
‘Kampen om Centraleuropa’ af Vibe Termansen | 27 |
Et samarbejde til alles fordel af Rasmus Welling | 44 |
Forfatter(e)
PSGL – kontakt
Nordisk samarbejde