Det vrimler med forskellige former for Danmarkshistorie i disse år. På dette kursus præsenteres vi først historiografisk for Danmarkshistorier, dernæst snævres ind på DR og særligt på serien ”Historien om Danmark” for til sidst at zoome ind på podcastgenren med ”Kongerækken” som eksempel. Tre meget kompetente herrer giver deres fortolkning af forskellige Danmarkshistorier i det 21.århundrede: Nils Arne Sørensen, professor i moderne historie, SDU, Peter Brunbech, centerleder for HistorieLab og Anders Olling fra historieformidlerduoen Kongerækken.
Nils Arne Sørensen, professor i moderne historie, SDU
Danmarkshistoriens svære genre. Danmarkshistorien gør come-back for tiden. Sådan er det fristende at frame den store interesse for fædrelandets historie, som vi oplever. Den fortælles og synges i børnehøjde, dramatiseres med patos i tv og spredes ud over ikke mindre 100 små selvstændige bind. Et come-back forudsætter imidlertid, at det, der kommer igen, har været forsvundet, og er det faktisk tilfældet? På den baggrund vil oplægget tage afsæt i overvejelser om Danmarkshistorien som genre, men tyngdepunktet vil ligge på refleksioner over de særlige vilkår, som genren står over for i begyndelsen af det 21. århundrede. Det gøres fra en klar position; oplægsholderen er med i styregruppen bag projektet 100 danmarkshistorier.
Peter Brunbech, centerleder for HistorieLab — Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling
”Historien om Danmark” skal ifølge DR ”oplyse, udfordre og samle” danskerne. Men kan man alle de tre ting på en gang og hvordan søger serien at gøre det i praksis? Og hvad er det overhovedet DR vil samle os med og om? Oplægget giver et bud på, hvorledes vi kan karakterisere og analysere serien og DR’s samlede historiesatsning, både i et historiefagligt perspektiv, et medieperspektiv og ikke mindst et historiebrugsperspektiv.
Anders Olling fra historieformidlerduoen Kongerækken
(ex. fra “Kongerækken”)
I oplægget fortælles om duoens virke med podcast, spilproduktion, foredrag og bøger. Det er en fortælling om en uafhængig startup, der i et mellemlederfrit univers prøver at udnytte et understimuleret marked for auditiv populærfremstilling af historie på lyd. Anders vil desuden tale om Kongerækkens overvejelser om koncepter, stil og den lumre nationalisme, der altid lurer i kilderne.
Program for dagen:
09.30–10.00 Velkomst med kaffe og rundstykker
10.00–11.15 Foredrag ved Nils Arne Sørensen
11.15–11.30 Pause
11.30–12.45 Foredrag ved Peter Brunbech
12.45–13.30 Frokost
13.30–14.45 Foredrag ved Anders Olling
15.00–15.30 Fagkonsulent Christian Vollmond
15.30–16.00 Nyt fra Historielærerforeningen ved Heidi Funder
Sted: Fredericia Gymnasium, Nørrebrogade 88, 7000 Fredericia
Pris: 850 kr.
Bindende tilmelding senest 15.marts 2018 via sitet her eller til regionssekretær Christina Spanggaard, cs@fr-gym.dk
Vel mødt! /Christina Spanggaard
Tilmeldinger
Der er lukket for tilmelding.