Parkering ved Poppovej eller Vestergade.
Pris: 600,-
Tilmelding til regionalsekretær Heidi Funder på mail fu@roedkilde-gym.dk
Frist: 24.8.15
Bliv ajour med fortiden regionalt og nationalt – kom til Jelling – igen !
For fire år siden holdt vi et velbesøgt regionalkursus i de dengang åbne udgravninger i Jelling. Vi gik blandt andet en tur rundt på markerne og fik således ved selvsyn en tidlig fornemmelse af anlæggets størrelse og dermed antydningen af vores ændrede forståelse af dets betydning.
I dag er fundet markeret ved de smukke palisader, og overinspektør ved Kongernes Jelling, Hans Ole Matthiesen, vil tage os med på en ny vandring, hvor han fortæller om den aktuelle tolkning af fundet og dermed dets betydning for vores forståelse af Danmarks tilblivelse. Mon ikke turen også vil gøre holdt ved de nu beskyttede Jellinge sten.
Palisaderne er ikke eneste nyskabelse i Kongernes Jelling. Museet, som hører under National Museet, genåbner d. 6. juni 2015, i helt nye, flotte, fleksible lokaler, der rummer tidssvarende, interaktive udstillinger. Fokus i den første udstilling vil være på Trosskiftet, hvor Hans Ole Matthiesen lover os en sanselig fortælling i flere plan, ligesom han vil give os en indføring i, hvad dette regionale skatkammer i øvrigt har at byde på.
En sanselig oplevelse venter os også til frokost, som vi vil indtage på museets café, der har udsigt over monumentområdet.
Nationalt Videnscenter for Historie- og Kulturarvsformidling har, som nogle vil vide, også til huse i Jelling. Nationalt Videnscenter har til opgave at fremme børn og unges viden om og forståelse af, at historie og kulturarv har betydning for det moderne samfund. Altså det, som i gymnasieregi hedder ”at være historieskabt og historieskabende”. Centeret har endvidere til opgave at skabe netværk og bidrage til at styrke den pædagogiske og didaktiske formidling af historie og kulturarv regionalt, nationalt og globalt. Centeret har hidtil haft hovedfokus på folkeskolen og blandt andet udviklet materiale til skolens 200 års jubilæum sidste år, samt Tidslinjespillet (omtalt i Noter, marts 2015), men står over for for alvor at skulle tage hul på samarbejdet med ungdomsuddannelserne.
Det vil Historielærerforeningen gerne byde ind på, og I kan være med!
Eftermiddagen starter ud med kortere oplæg ved Jens Aage Poulsen, der beskæftiger sig med historiedidaktik og historie som skolefag, og som til august vil have dugfriske observationer fra en stor undersøgelse af historie i folkeskolen med til os, dvs. hvad har de elever, vi møder i 1.g med og hvorfor. Efter at vi er blevet mindet om vor undervisningsvirkelighed, vil repræsentanter fra Nationalt Videnscenter fortælle lidt om deres visioner for samarbejdet med ungdomsuddannelserne og gå i dialog med os om, hvor vi forestiller os at kunne have gavn af hinanden. Dette kunne fx være i form af etablering af netværk, didaktiske diskussioner på tværs af ungdomsuddannelserne, progression, overgangsproblematikker, historie i tværfaglige samarbejder, osv.
Fagkonsulent, Christian Vollmond, kommer på besøg og deltager i dialogen, lige som der vanen tro vil være nyt fra bestyrelsen sidst på dagen.
På gensyn i Jelling d. 31.8.2015
Program:
9.30–10.00 Velkomst – kaffe og rundstykker
10.00–11.15 Rundvisning i Kongernes Jelling, Museet
11.30–12.15 Rundvisning langs palisaderne, husk påklædning i henhold til vejret
12.15–13.15 Frokost
13.15–15.00 Oplæg og dialog ved Jens Aage Poulsen & Nikolaj Petersen, begge fra Nationalt Videnscenter for Historie- og Kulturarvsformidling
15.00–15.15 Kaffe
15.15–15.45 Nyt fra Fagkonsulenten
15.45–16.00 Nyt fra Historielærerforeningen