Til næste år er det 100 år siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter folkeafstemninger i de berørte områder, hhv. zone 1, Nordslesvig, og zone 2, Mellemslesvig inkl. Flensborg. I den forbindelse har redaktionen bag NOTER ønsket at præsentere nogle betragtninger om grænselandet.
Den første artikel, som kigger nærmere på grænselandet, er skrevet af Klaus Tolstrup Petersen fra Den slesvigske Samling i Flensborg. I artiklen belyses ‘Den Internationale Kommission og grænsedragningen i 1920’. Efterfølgende diskuterer Dorte Jagetic Andersen fra SDU spørgsmålet ‘Grænser hinsides hegn og mure’. Da resultatet af afstemningerne forelå i 1920 var en af konsekvenserne dannelsen af de tyske og danske mindretal. Gerret L. Schlaber belyser således i sin artiklen udviklingen i det tyske mindretal i Nordslesvig fra 1920 til i dag. Jørgen Kühl gør noget tilsvarende, idet hans artikel ‘Nationalisering og postnationalisering’ fokuserer på det danske mindretal i samme periode. I den næste artikel, som er skrevet af Martin Klatt, behandles Folkeafstemningerne i 1920 og selvbestemmelsesretten
i dag . Sluttelig kommer Niels Schou i sin artikel ‘Undervisning om grænsen — langt fra grænsen’ nærmere ind på, hvorledes man med fordel kunne undervise om emnet.
Redaktionen håber derfor, at artiklerne kan give inspiration til at arbejde med emnet i jubilæumsåret. Hvis man ønsker endnu mere input til sin undervisning, kan man med fordel besøge hjemmesiden https://genforeningen2020.dk/markeringen-i-2020/ , idet man fra årsskiftet burde være i stand til at finde et samlet program for en meget stor del af de officielle arrangementer bag fejringen af Genforeningen. Eller melde sig til kurset Grænsen dengang og nu.
Sidst, men ikke mindst minder vi om at emnet for årets historiekonkurrence netop er Over Grænsen i konkret såvel som abstrakt betydning.
I tillæg til Noters dækning af emnet grænselandet, kan du i det didaktiske hjørne læse Bo Lidegaards bidrag til danmarkshistorien.dks 10 års fødselsdag. Lidegaard reflekterer udfordrende over hvilke udfordringer og forpligtelser, der følger med digitaliseringen af historie og formidlingen heraf. I nyt fra Fagkonsulenten forbliver vi så at sige i det didaktiske hjørne, idet Christian Vollmond løfter sløret for hvad det vil sige at arbejde metodisk i historie og hvad det vil sige at inddrage basal videnskabsteori. Naturligvis med henblik på skabelse af de bedste betingelser for eleverne i udarbejdelse af deres SRP.
Nyt fra foreningen fylder i dette nummer af Noter lidt ekstra. Foreningen har afholdt et velbesøgt generalforsamlingskursus: Demokratiet i Krise — det autoritæres genkomst med en række spændende oplægsholdere. På selve generalforsamlingen gav foreningens afgående formand Lars Henriksen sin beretning, diverse punkter blev drøftet, og der blev afholdt valg til den nye bestyrelse. Billeder fra generalforsamlingen, formandens beretning, referatet fra generalforsamlingen, sidste Nyt fra Foreningen fra Lars’ hånd, samt første skriv fra den nye bestyrelse, finder du også i dette nummer af Noter.
God læselyst!
På bestyrelsens vegne,
Heidi Funder og Kristian B. Arentsen
Forfatter(e)
Formand for Historielærerforeningen