Velfærd i fortid og fremtid — Fremtid i dansk og international politik
Tirsdag d. 19. april 2016 byder vi velkommen til et todelt arrangement, hvor vi dels sætter fokus på den danske velfærdsstat, dels ser på fremtiden i dansk og international politik.
08:50–16:00: Velfærd i fortid og fremtid
Vurderet på baggrund af de socialpolitiske reformer, der er blevet gennemført igennem den senere årrække, samt debatten om begrebet konkurrencestat, så forekommer det, at den danske velfærdsstat befinder sig i en historisk brydningstid. Siden indførslen af Folkepensionen i 1956 (gældende fra 1. april 1957) er den danske velfærdsstat således ofte blevet forbundet med begrebet universalisme, men er dette princip fortsat bæredygtigt i fremtiden? Eller er konkurrencestaten blevet en præmis for fremtidens velfærd og ikke blot et politisk valg?
Under ledelsen af den altid kontante ordstyrer Henrik Qvortrup beder vi et panel bestående af Morten Bødskov (S), Marianne Jelved (RV), Joachim B. Olsen (LA) og Morten Messerschmidt (DF) forholde sig til velfærdsstatens udvikling samt til, hvilken velfærdsstat, der venter Danmark i fremtiden. Med afsæt i politikernes forståelse af velfærdsstatens udvikling og fremtid søger vi med hjælp fra historiker og chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, professor i politisk sociologi v. Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen, samt professor i komparativ politisk økonomi v. CBS, Ove Kaj Pedersen, en dybere indsigt i den danske velfærdsstats historie, udvikling og fremtid.
16:30–21:30: Fremtid i dansk og international politik
Om eftermiddagen og aftenen har vi desuden fornøjelsen af at få besøg af Clement B. Kjersgaard, der udover at være grundlægger og udgiver af magasinet RÆSON samt tv-vært på DR-programmerne Debatten og Vi ses hos Clement er kendt for en markant kritik af politikerne og deres rolle i demokratiet. Senest har han således konstateret, at […]Politikere har fyldt offentligheden med meningsløshed i alt for mange år[…]. Ikke mindst i dette lys ser vi frem til at høre hans vurderinger af, hvad der venter dansk politik og demokratiet i Danmark i fremtiden. Samt til, at han efterfølgende udvider perspektivet og ser på, hvad vi kan forvente af de næste 25 års verdenshistorie. I begge sammenhænge vil der være garanti for fordybelse i en række relevante problemstillinger samt rig mulighed for dialog i tilknytning hertil.
Jacob Jepsen Pedersen, Foreningen Af Lærere i Samfundsfag Nordjylland
ja@hasseris-gym.dk
Casper Døssing & Jacob Jepsen Pedersen, Historielærerforeningen Nordjylland
cd@hasseris-gym.dk / ja@hasseris-gym.dk
Velfærd i fortid og fremtid
08:50–09:00. Fælles velkomst i Festsalen
09:00–10:30: Paneldebat: Udvikling eller afvikling af den danske velfærdsstat v. ordstyrer Henrik Qvortrup
Over den senere årrække har den danske velfærdsstat gennemgået en række reformer og der er således næppe tvivl om, at den danske velfærdsstat er under forandring. Mindre entydigt er det dog, hvilken velfærdsstat, som fremtiden vil bringe samt hvilke overvejelser, som politikerne gør sig herom. Under ledelse af den altid kontante ordstyrer Henrik Qvortrup, så giver vi her et panel bestående af Morten Bødskov (S), 1Marianne Jelved (RV), Joachim B. Olsen (LA) og Morten Messerschmidt (DF) lejlighed til at se overordnet på, hvordan velfærdsstaten har ændret sig over den senere årrække samt mulighed for at debattere, hvilken velfærdsstat, som Danmark bør stræbe efter.
10:50–12:05. Den universelle velfærdsstat: fortid, nutid eller fremtid? v. Bo Lidegaard
Da Jens Otto Krag tegnede råskitsen til den danske velfærdsmodel lå hovedvægten på at styre i retning af stærkere økonomisk vækst. Dermed blev fokus i politik ændret fra kampen om fordeling af lidt til spørgsmålet om, hvordan der kunne skabes mere til flere. Velfærdsstaten viste sig at være en vindende model, der i det 20. århundrede gjorde Danmark til et af verdens rigeste lande. Men kan modellen stå distancen i en åben økonomi med global konkurrence? Bo Lidegaard trækker det historiske perspektiv op og giver sin vurdering af, hvad der skal til, for at vi også har et velfærdssamfund i fremtiden.
12:05–12:55. Frokostpause
12:55–14:15. Den politiske risiko v. Jørgen Goul Andersen
De nordiske velfærdsstater har klaret sig fint i den internationale konkurrence, fordi de har kombineret social tryghed, høj fleksibilitet og stor vægt på uddannelse for alle. De har løst cirklens kvadratur mht. at kombinere lighed i lønninger med høj beskæftigelse for de lavest lønnede. Og de har været længst fremme i skoene mht. at forebygge en ”aldringsbyrde” som følge af de demografiske ændringer. På den sociale front har Danmark været verdensmester i at undgå social marginalisering. Men er man — uden egentlig at ville det – på vej til at svække nogle af de bærende elementer? Er vægten på uddannelse og kvalifikationer tilstrækkelig? Er det sociale sikkerhedsnet ved at blive for hullet? Risikerer vi at køre ind på et andet spor, der både er økonomisk og socialt mindre bæredygtigt?
14:15–14:40. Kaffepause
14:40–16:00. Konkurrencestaten: Valg eller vilkår? v. Ove Kaj Pedersen
I 2011 udgav Ove Kaj Pedersen bogen ”Konkurrencestaten”, hvilket har fået massiv opmærksomhed fra såvel medier som politikere. Dette var ikke mindst tilfældet, da daværende finansminister Bjarne Corydon slog fast, at ”Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat”. I dette oplæg forholder Ove Kaj Pedersen sig til den historiske udvikling (jf. globalisering og europæisering), der ligger bag begrebet konkurrencestat samt vurderer, hvorvidt konkurrencestaten er et vilkår, som politikerne er nødsaget til at agere ud fra eller et politisk valg.
Fremtid i dansk og international politik
16:30–18:30. Er demokratiet i krise? Dansk politik i fremtiden v. Clement B. Kjersgaard
I dette oplæg rejser Clement B. Kjersgaard bl.a. spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at fremtiden ikke byder på en spaltet offentlighed med tilhørende tab af ægte politisk debat til følge? Og ser på, hvorvidt demokratiet er i krise og om politikerne selv er med til at undergrave det politiske system og demokratiet, til trods for, at de selv er en del heraf? Temaet er højaktuelt i forlængelse af den debat, der fulgte i forlængelse af, at Clement B. Kjersgaard interviewede Mette Frederiksen d. 31. januar 2015. Hvad kan man forvente af politikere og af den kritiske politiske journalistisk? Og hvordan undgår vi, at det er regnearkene frem for de store ideologier, der sætter dagsordenen?
19:30–21:30. De næste 25 års verdenshistorie v. Clement B. Kjersgaard
Hvem eller hvad afgør verdens udvikling over de næste 25 års verdenshistorie – og hvilke spørgsmål er de centrale, at finde svar på? Hvordan påvirker krigen i Syrien eller magtforholdet mellem Kina og USA verdens fremtid? Er USA færdig som supermagt? Er Europa dømt til langsom tilbagegang? Kan Kina holde tempoet? Fra Mellemøsten til Rusland, fra økonomien til klimaet, så mangler politikerne svar på verdens største problemer. Og gang på gang bliver idéen om en stadig fredeligere og rigere verden udfordret af begivenhederne – fra 11. september til finanskrisen, fra Syrien til Ukraine. I aftenens foredrag giver Clement B. Kjersgaard sit indblik i, hvad der er de centrale spørgsmål og hvad der kommer til at karakterisere verdens udvikling i årene der følger.
Tilmelding
Der er et begrænset antal pladser til kurset, da Hasseris Gymnasium afvikler normal undervisning sideløbende med kurset*. Pladserne afsættes efter et princip om ”først til mølle” og tilmelding bør finde sted snarest muligt og senest d. 30. marts på e‑mail ja@hasseris-gym.dk
Om muligt, så ser vi gerne, at hver institution indsender institutionens tilmeldinger i én mail. Herefter vil det også være muligt at lave ”eftertilmeldinger” og/eller enkelt-tilmeldinger. Uafhængig af tilmeldingsformen, så er det dog vigtigt, at der angives navne samt mail-adresser på alle de tilmeldte samt institutionens EAN-nummer.
Der er en egenbetaling på 1.375,- pr. deltager og tilmelding til kurset er bindende. Institutioner er altid velkomne til at ændre navne på deltagere (i så fald skal dette meddeles pr. mail til ja@hasseris-gym.dk), men ved afbud frem til d. 30. marts, så opkræves det halve kursusgebyr. Ved afbud efter d. 30. marts opkræves det fulde kursusgebyr.
Bekræftelse på tilmelding
Umiddelbart efter d. 30/3 vil samtlige tilmeldte modtage mail med bekræftelse på deres tilmelding. Såfremt, at der er en større søgning til kurset, end det er muligt at imødekomme, så vil der ligeledes blive givet besked herom på dette tidspunkt.
* I samarbejde med RÆSON arbejder vi på at kunne tilbyde et antal fribilletter (uden deltagergebyr) til de to arrangementer med Clement B. Kjersgaard; henholdsvis ”Er demokratiet i krise? Dansk politik i fremtiden” (16:30–18:30), henholdsvis “De næste 25 års verdenshistorie” (19:30–21:30). Baggrunden herfor er dels, at dette er uden for elevernes skoletid, hvorfor logistikken tillader et større deltagerantal, dels er det ud fra et ønske om også at tilgodese de kolleger, der er tilknyttet institutioner, hvor økonomien kun i meget begrænset omfang tillader kursusaktivitet. Vi arbejder på at få dette til at falde på plads, og i fald, at dette lykkedes, vil dette blive annonceret.
Praktisk information
Forplejning
Tilmeldte vil modtage forplejning i løbet af dagen i form af morgenmad (denne er stillet frem fra 08:30), frokost, kaffe mv. Dette er inkluderet i den tidligere nævnte egenbetaling. Derudover dækker betalingen også sandwich i aften-pausen (18:3019:30). Her forventer vi dog at bede kursusdeltagerne om at til/afmelde sig via et spørgeskema.
Internet og borde Der vil ikke være borde til rådighed for kursusdeltagerne under oplæggene. Vi opfordrer derfor til, at man pakker let. Såfremt at man ønsker at tage noter o.l. undervejs, så er man dog selvfølgelig velkommen til at medbringe mobil / tablet.
Parkeringsforhold
Hasseris Gymnasiums parkeringsplads stilles til rådighed denne dag. Skolen gennemfører dog normal undervisning, hvorfor at vi opfordrer til a) samkørsel i videst mulige omfang samt b) at man kører i god tid, således at man er forberedt på at finde alternative parkeringsmuligheder, hvis nødvendigt.
Transport fra Aalborg Lufthavn og Aalborg Banegård
Før kurset vil der være mulighed for at tilmelde sig transport fra Aalborg Station, samt fra Aalborg Lufthavn og til Hasseris Gymnasium. Her stiller kurset således, afhængig af efterspørgsel, store taxa’er til rådighed med afgang fra Aalborg Lufthavn og Aalborg Banegård cirka kl. 08:20. Tidspunkterne er afstemt med SAS-flyet, der lander 08:05 samt regionaltogene, der ankommer sydfra 08:07 samt nordfra 08:14.