Den 31. marts 2017 er det hundrede år siden at det danske flag blev sænket på St. Thomas, og det amerikanske flag blev hejst. Danskerne havde ved landets første folkeafstemning solgt øerne til USA efter næsten to hundrede års ejerskab, og derved blev et langt kapitel i dansk historie afsluttet. Som så mange andre begivenheder kom historien om Dansk Vestindien og Danmark som kolonimagt op på hylden og blev en del af en lang og kompleks Danmarkshistorie.
Men hvordan erindres denne fortælling af nutidens danskere? Og hvilke fortællinger bliver egentlig fortalt? Er det historien om Peter von Scholten, der i 1848 befriede slaverne fra deres lænker, eller er det historien om Buddhoe, der gik i spidsen for en stor folkemængde for at kræve deres frihed? Er det en historie om en handelsnation, der skabte velstand og luksus for den danske befolkning, hvilket stadig ses i mange storslåede bygningsværker i hovedstaden, eller er det en historie om umenneskelige levevilkår for frihedsberøvede afrikanere, der sled sig ihjel under den brændende sol på St. Croix?
Dette emne om Danmark og Dansk Vestindien viser om noget, hvordan historien kan fortælles og huskes på mange måder. For at fortælle mere om dette kommer Louise Sebro fra Nationalmuseet, for at tage os med tilbage i tiden og se på historien fra en afrocaribisk synsvinkel. Derefter tager journalist og TV-producent Alex Frank Larsen os med tilbage til nutiden for at se på ”Danmarks glemte slaver: Slavernes Slægt”: ”I optakten til 100-året i 2017 for salget af de dansk-vestindiske øer til USA sætter den ydre verden nyt fokus på Danmarks slavetid, men hvordan ser det ud herhjemme? Vi har verdens bedste slavearkiver og tusinder af danske efterkommere efter slaver. Men hvad betyder det for historieskrivningen, for formidlingen og den offentlige bevidsthed? Hvorfor ved vi så lidt om dette dramatiske kapitel i vores egen historie?”. Alex Frank Larsen har bl.a. produceret tre TV-serier om den danske slavetid og dens spor i nutiden samt udgivet en bog om emnet. Efter dette vil Kristian Iversen og Ulla Nedergård Pedersen, forfatterne af bogen Danmarkshistorien mellem erindring og glemsel (2014), fortælle om erindringshistorie som metode i gymnasiets historieundervisning, og derved give en metodisk tilgang til historieundervisningen. Sidst kommer bestyrelsesmedlem Heidi Funder og fortæller om det sidste nye fra bestyrelsen.
Program:
09.30 – 10.00 Velkomst med kaffe og rundstykker
10.00 – 11.15 Foredrag ved Louise Sebro
11.15 – 11.30 Pause
11.30 – 12.45 Foredrag ved Alex Frank Larsen
12.45 – 13.30 Frokost
13.30 – 14.45 Erindringshistorie ved Kristian Iversen og Ulla Nedergård Pedersen
14.45 – 15.00 Kaffepause
15.00 – 15.30 Nyt fra Historielærerforeningen ved Heidi Funder
15.30 – 15.45 Afslutning
Sted: Rødkilde Gymnasium, Rødkildevej 42, 7100 Vejle.
Pris: 850 kr.
Tilmelding: Bindende tilmelding senest 1.10.16 til regionalsekretær Signe Wilcke, sw@roedkilde-gym.dk. Husk at opgive din skoles EAN-nummer.
På gensyn til et højaktuelt kursus den 26. oktober 2016.
Signe Wilcke