I forbindelse med jubilæumsåret 2017 for salget af de Vestindiske øer udbyder Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF et rejsekursus til Sankt Croix og Sankt Thomas. Allerede i årene op til jubilæumsåret er de vestindiske øer kommet i fokus igen, bl.a. gennem tv-serien Slavernes slægt af Alex Frank Larsen eller gennem skønlitterære værker som Thorkild Hansens trilogi Slavernes kyst, Slavernes skibe og Slavernes øer. Endvidere har der faglitterært også vist sig interesse for emnet, som eksempelvis Kåre Laurings bog Slaverne dansede og holdt sig lystige eller Per Jensens Fru Jensen og på det seneste er der kommet en del ny litteratur herom (se anmeldelserne her i Noter). Men ikke kun fortiden er forsøgt genbelyst. Nutidens debat i pressen kommer fra tid til anden ind på, om nutidens Danmark bør sige undskyld endsige kompensere for fortidens Danmarks rolle som slavenation.
Rejsekurset sigter derfor mod at kvalificere deltagernes faglighed og forståelse af historien om Danmark som koloni-nation i en fortidig og nutidig kontekst gennem guidede ture i bl.a. Christiansted, Charlotte Amailie, Frederiksted, hvor Peter von Scholten fra byens fort i 1848 proklamerede slavernes frihed i 1848, og hvor vi besøger Free Guts (det område hvor de frigivne slaver boede). Et besøg plantagemuseet Whim vil give et indtryk af arbejdet i sukkerrørsplantagerne. Herudover arbejdes der på et skolebesøg, fulgt af et besøg på universitetet på St. Croix sammen med den ansvarlige for curriculum. Endelig påtænkes et besøg i det faldefærdige Richmond fængsel. Til at lette fordøjelsen af de mange indtryk, tilstræber vi at få indlagt et besøg på Cruzan romdestilleri på St. Croix.
Tidspunktet for rejsen er: 16.–24. april (evt. med mulighed for individuelt tilkøb af ekstra dage).
Deltagerantal: Cirka 25 | Tilmelding: Pr. mail til kontaktpersoner, først til mølle
Kontaktpersoner:
Heidi Funder
Lasse Taagaard
Arrangør: Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF
Pris: 16.500 kr. (enkeltværelsestillæg ca. 3.950 kr.).
Der tages forbehold for ændringer i programmet, der udsendes senere.
Opdatering: Dansk Vestindien i linkbiblioteket
Hvis du skal lave et forløb, så er her nogle gode ressourcer. Du kan selv tilføje links til vores linkbibliotek (log ind og se nederst på siden), hvis vi har glemt nogen.
- Vinkler på vikingetiden | Nationalmuseets E‑bogsantologi fra udstillingen i 2013 med gode opgaveforslag | Hits/downloads: 29 | Indsender: Lars Henriksen
Opret et forløb i en gruppe
Måske har du lyst til at invitere kolleger til at sparre om et forløb? Opret en gruppe her på historielaerer.dk til det, som andre koloninørder kan tilmelde sig. (det kræver login)
(Billedudsnit: aktivitet på havnepladsen i Christiansted i 1815. Det var den vigtigste by og regeringssædet på de dansk-vestindiske øer på den tid. Foto: Rigsarkivet. Fra Statens Arkiver. Lånt fra danmarkshistorien.dk)