Både Putin og Modi bruger historie i deres nationale identitetsdannelsesprojekt. Putin bruger inter-nationale sportsbegivenheder til at præge russisk national identitet, mens Modi og hindunationalisterne bruger historie i deres politiske virke. Begge emner tager afsæt i elevernes samtid og kan samtidig opfylde læreplanens krav om ”at mindst et forløb skal tage udgangspunkt i kulturer udenfor Europa og USA”.
Professor Hans Bonde. Elitesportens betydning for den putinske kropskult i nutidens Rusland
Ikke-vestlige lande som Kina, Rusland, Qatar og Aserbajdsjan har i løbet af de seneste årtier for alvor fået øjnene op for brugen af sportslige mega-events til at skabe propaganda for deres hel- eller halvautoritære styreformer. I særdeleshed har Rusland under Vladimir Putin søgt at bruge sporten som en kæmpe pompøs kulisse for præsidentens magtudøvelse tydeligst markeret ved de olympiske lege i Sochi i 2014, hvor der ikke blot foregik omfattende russisk statsdoping, men hvor hele komplekset er blevet videreført med en fortløbende cirkulation af formel-I-løb og skak-VM, hvorigennem Putin kan bestyrke sin pagt med sit folk i festlige former og uden om traditionelle demokratiske kanaler.
Cand. phil. Peter Johansen. Kampen om Indiens sjæl: Hindunationalisternes brug af historien
For et par år siden vakte Indiens hindunationale statsminister Narendra Modi opsigt, da han i forbindelse med indvielsen af et hospital fremhævede elefantguden Ganesha som eksempel på fortidens indiske lægekunst: “Der må have været en kirurg, som placerede et elefanthoved på en menneskekrop og derved opfandt plastikkirurgi”, sagde han og nævnte herefter sagnfiguren Karna som et levende bevis på tidlig indisk stamcelleforskning. Modis udtalelser gik verden rundt og blev hånet af den liberale, engelsksprogede presse i Indien. Men hos den hindunationale højrefløj faldt talen i god jord, og flere højtstående BJP-folk har siden kommet med tilsvarende eksotiske bemærkninger, f.eks. at sagnkongen Rama fløj til Sri Lanka i verdens første flyvemaskine, for (mindst) 3.000 år siden.
Hindunationalismen – den stærkeste ideologiske kraft i Indien i dag – bygger på en grundlæggende fortælling om storhed og fald, som også udgør kernen i dens legitimitet: Indien var verdenshistoriens første og største civilisationen, et højtudviklet hinduistisksamfund præget af velstand og harmoni. Men så kom muslimerne og briterne, der trælbandt hinduerne i 1000 år. I 1947 føjede Kongrespartiet spot til skade, da de – anført af Nehru og Gandhi – formøblede en historisk chance for at genskabe det hinduistiske idealsamfund. Først nu, med Narendra Modis jordskredssejr i 2014, lysner det i øst. Mener hindunationalisterne. Velkommen til et foredrag, der stiller skarpt på den hindunationale kulturkamp, der netop nu er ved at skabe en ny fortælling om Indien. Hvordan bruges historien? Og hvordan folder den sig ud i praktisk politik?
Program for dagen, 11. september 2018:
09.30–10.00 Velkomst med kaffe og boller
10.00–11.15 Foredrag ved professor Hans Bonde
11.15–11.30 Pause
11.30–12.45 Foredrag ved Peter Johansen
12.45–13.30 Frokost og farvel
Sted:Fredericia Gymnasium, Nørrebrogade 88, 7000 Fredericia
Pris:800 kr.
Bindende tilmelding senest 20.august 2018 til regionssekretær Christina Spanggaard, cs@fr-gym.dkeller via Historielærer-sitet.
Vel mødt! /Christina Spanggaard
Tilmeldinger
Der er lukket for tilmelding.