Historielærerforeningen for gymnasiet og HF /region Sydjylland indbyder til regionalkursus på Fredericia Gymnasium og HF, Nørrebrogade 88, 7000 Fredericia.
Pris: 800,-
Deltagertal: max 50
I efteråret afholdt vi et vellykket regionalmøde om Sydafrika. Her i foråret flytter vi fokus over på noget helt andet, nemlig betydningsfeltet folk, nation og fortidsbrug.
Inspirationen til dette tema kommer fra en nyudgivet bog af lektor Michael Bøss, AU: Det Demente Samfund – historieløshed i nutidskulturen. Vi har fået tilsagn fra Michael Bøss om et foredrag med udgangspunkt i nogle af temaerne fra bogen.
For at få et andet blik på nogle af de samme temaer har vi med held henvendt os til det moderne historiefags nestor, professor Bernard Eric Jensen, RUC. De to foredragsholdere har givet tilsagn om at overvære hinandens foredrag, så vi kan givet se frem til en inspirerende dag.
Endelig håber vi at kunne få besøg af fagets nye fagkonsulent Christian Vollmond. I skrivende stund er det usikkert, om Christian kan nå frem, men han har lovet at gøre, hvad han kan.
Titel og nærmere indkredsning af de to foredrag følger her:
Michael Bøss: Nationalhistorie efter modernismen: Folkebegrebet i lyset af Europas store fortællinger
”Flere nutidige danske historikere hævder, at man ikke længere kan skrive danmarkshistorien som en fortælling om det danske folk”
- Michael Bøss
”Flere nutidige danske historikere hævder, at man ikke længere kan skrive danmarkshistorien som en fortælling om det danske folk. Det er rigtigt, at enhver stat og nation et blevet til inden for en større kulturel og geopolitisk kontekst. Det er også rigtigt, at man skal vare sig mod at projicere den moderne nationalstats ”folk” over i fortiden. Men det betyder ikke, at der ikke fandtes nationer og folk før nationalismen, sådan som det hævdes af tilhængere af det modernistiske paradigme inden for nationsforskningen.
Det er således stadig muligt at skrive en historie om det danske folk. Men selvfølgelig kun, hvis man gør det klart, hvad der i en given periode blev forstået ved ”folk”. Vi bør bl.a. gen-kontekstualisere den nationale historie inden for en europæisk ramme. I foredraget påvises en sammenhæng mellem skiftende forestillinger om folket og Europas ”store fortællinger” om forholdet mellem konge, stat og folk, hvoraf flere stammer fra det bibelske fortællingsunivers. ”
Bernard Eric Jensen: Fortidsbrug i det postnationale Danmark
”Historie forstås bedst, når det defineres som menneskers fortidsbrug – alt det, der danner erindringsspor, fordi de tilskriver noget fortidigt betydning og brugsværdi. Det fordrer fortidsbrugere og er dermed altid nogens historie; det være sig enkeltpersoners eller gruppers. Der findes ikke historieløse samfund, kun samfund med en delvis forskellig fortidsbrug.
“Der findes ikke historieløse samfund, kun samfund med en delvis forskellig fortidsbrug.”
- Bernard Eric Jensen
Der findes mange former for fortidsbrug. Hvordan den tager sig ud i nutidens postnationale Danmark indkredses ved at sammenligne med de former for fortidsbrug, der kendetegnede det nationale Danmark. Opbruddet fra en national og overgangen til en postnational fortidsbrug har været en særdeles konfliktfyldt proces – en pågående kulturkamp, som også gymnasiets historiefag må forholde sig til. ”
Program:
9.45–10.00 Velkomst + kaffe og rundstykke
10.00–12.00 Michael Bøss
12.00–12.45 Frokost
12.45–14.45 Bernard Eric Jensen
14.45–15.00 Kaffe
15.00–15.45 Fagkonsulent Christian Vollmond
15.45–16.00 Nyt fra Historielærerforeningen.
16.00 Afslutning.
Tilmelding senest 27.3.2015 — ring på mobil 27200839.
Vel mødt i Fredericia / Carsten Lykke-Kjeldsen