- oplev det nye Moesgaard Museum
- Pris: 950,- inklusiv frokost og kaffe
- Tilmelding: Senest d. 4. september til regionssekretær Jakob Bang, Odder Gymnasium, på jb@odder-gym.dk eller på mobil 51633242. Husk at angive EAN-nummer ved tilmelding. Lav gerne samlet skoletilmelding.
- Transport: Der vil efter ønske blive indsat gratis Taxa Bus fra Aarhus banegård kl. 9.40 (dette gælder også fra museet til Aarhus banegård efter kurset – ca. 15 min. kørsel).
Hvad har Kinas Terrakottahær og dansk oldtid med hinanden at gøre?
Tidsmæssigt udspiller historien om Kinas første kejser Qin Shi Huangdi sig på nogenlunde samme tid som Grauballemanden blev ofret i en mose i Danmark — verdens bedst bevarede moselig, der som bekendt er udstillet på Moesgaard Museum. Det samme gælder nu også dele af den unikke udstilling om kejseren og hans terrakottahær.
På dette kursus gives der mulighed for at opleve det nye Moesgaard Museum, som blev indviet for et halvt år siden. Dagens to temaer – Qindynastiet og Danmark i Oldtiden (med særligt fokus på jernalderen 500 f.Kr. – 800 e.Kr.) – vil blive uddybet indenfor den nyeste forskning af kompetente oplægsholdere. Dette vil blive efterfulgt af guidede rundture ved særlige specialister samt mulighed for at gå på opdagelse for sig selv.
Kurset skulle gerne give en spændende mulighed for bl.a. at få et indtryk at det ’Danmark’, der eksisterede på samme tid som den klassiske oldtid, og dermed give input til diskussioner med eleverne om ’Danmarks’ udviklingsstadium set i forhold til antikken.
Dagens program begynder med en velkomst og et kort oplæg ved museumsdirektør Jan Skamby. Det nye Moesgaard Museum blev indviet i oktober 2014 og er tegnet af Henning Larsen Architects. Byggeriet har kostet i alt 393 mio. kr. I museets fantastiske udstillinger om fortidens mennesker kan man i dramatiserede fortællinger og scenograferede miljøer med lyd, lys og animation opleve, hvordan fortidens mennesker levede. Jan Skamby vil i sit oplæg fortælle om de formidlingsmæssige ideer bag museet.
Kursets andet oplæg ved museumsinspektør Pauline Asingh omhandler Danmark i oldtiden med særligt fokus på jernalderen. Der bliver givet et indblik i den nyeste forskning mht. leveforholdene og de politiske/magtmæssige forhold i jernalderen. Pauline Asingh har ansvaret for udviklingen af udstillinger og andre aktiviteter i det nye udvidede Moesgård Museum. Hun er forfatter til en lang række af artikler og bøger om bl.a. Grauballemanden, og hun må betragtes som en af landets fremmeste specialister i jernalderen. Efterfølgende vil der være en guidet rundvisning i udstillingen om Danmark i jernalderen.
Dagens tredje oplæg ved museumsinspektør Camilla Bjarnø har overskriften ”Fra stridende stater til et forenet Kina”. I foredraget fortæller Camilla Bjarnø om den første kejsers historie fra vejen til tronen til Dødspaladset i Hemmelighedernes Kammer, som belyst i udstillingen “Den Første Kejser — Kinas Terrakottahær”. Der trækkes endvidere tråde frem til det efterfølgende Han-dynasti. Camilla Bjarnø giver dermed også en introduktion til den meget roste udstilling, som det derefter bliver muligt at besigtige.
Program
09.35 — 10.00 Kaffe/ te
10.00 — 10.30 Velkomst og kort oplæg ved museumsdirektør Jan Skamby om Moesgaard Museum
— formidlingsmæssige aspekter
10.30 — 11.15 Oplæg ved museumsinspektør Pauline Asingh om Danmark i Oldtiden – særligt
fokus på jernalderen
11.15 — 12.15 Guidede rundture i udstillingen om Danmark i Jernalderen
12.15 — 13.00 Frokost
13.00 — 14.00 Oplæg ved museumsinspektør Camilla Bjarnø om kejser Qin Shi Huangdi og
terrakottahæren samt om det efterfølgende Han-dynasti.
14.00 — 14.20 Kaffepause
14.20 — 15.20 På egen hånd i udstillingen ”Den Første Kejser — Kinas Terrakottahær” (mulighed for at se resten af museet)
15.20 — 15.30 Nyt fra Historielærerforeningen ved formand David Kyng og/eller Allan Ahle
15.30 — 15.40 Afslutning
Læs mere om udstillingen “Den første kejser — Kinas terrakottahær”
Vel mødt på Moesgaard Museum!
Jakob Bang
Billedcredit: Foto/medieafdelingen — Moesgaard Museum