Nordisk Historikermøde i Aalborg
Den 15.–18. august 2017 afholdes det 29. Nordiske Historikermøde i Aalborg Kongres & Kultur Center, og der er netop åbnet op for tilmelding!
Der har været afholdt nordiske historikermøder siden 1905, og siden Anden Verdenskrig har der været tradition for, at konferencen cirkulerer mellem de enkelte nordiske lande. Formålet er at skabe de bedst mulige rammer for, at historikere – hvad enten de er ansat på universiteter, museer, arkiver eller i gymnasieskolen – kan mødes med fagfæller på tværs af landegrænserne i Norden med henblik på vidensudveksling, netværksdannelse, tættere samarbejde og gensidig inspiration.
Nu er det altså Danmarks tur til at være vært, og historikermødet arrangeres denne gang af Historiestudiet ved Aalborg Universitet i tæt samarbejde med Den Nordiske Historikerkomité, som består af repræsentanter fra de historiske foreninger i de fem nordiske lande. Arrangørerne forventer at se omkring 600 historikere, hvilke er flere end normalt. Det er der mange grunde til, men en af dem er, at det er lykkedes at finde et tema med en vis klangbund og trække en serie gode hovedtalere til byen.
Tema
Som ved andre store konferencer er der en vis tradition for at forsyne det enkelte Nordiske Historikermøde med et overordnet, tematisk omdrejningspunkt, som deltagerne kan vælge at orientere sig i forhold til, i det omfang de finder det relevant. Temaet for Nordisk Historikermøde 2017 er: “Reformations – Reshaping Culture and Environment”.
En ”reformation” betegner den proces, som går ud på at forandre en tilstand – som regel under henvisning til en tilstand eller tankegang, der opfattes som bedre eller mere oprindelig. Oftest forbindes begrebet med det historiske forløb, der fandt sted i kølvandet på, at Martin Luther i 1517 – dvs. præcis 500 år forud for Nordisk Historikermøde 2017 – ophængte sine 95 teser på døren til Wittenberg Slotskirke. Men krav om reformer finder løbende sted, og de efterfølgende forandringsprocesser er klassiske studieobjekter for historikere. Således er det i 2017 også 30-året for FN-rapporten Vor fælles Fremtid, som med Gro Harlem Brundtland i spidsen lancerede behovet for en reformering af natursynet. Nordisk Historikermøde handler dog om mere end fejringen af to markante jubilæer. Det kan man bl.a. orientere sig om på Historikermødets hjemmeside, hvor man på den foreløbige programoversigt kan danne sig et overblik over indhold og omfang af de mange tematiske sessioner, rundbordsdiskussioner og frie præsentationer.
Hovedtalere
Historikermødets første hovedtaler er historieprofessor David Armitage ved Harvard University. Han er vil slå mødets tema an og gøre sig tanker om historikerens rolle i nutidens reformprocesser med udgangspunkt i udgivelsen The History Manifesto, som udkom på Cambridge University Press i 2014 og som har haft massiv omtale og gjort ham til en af nutidens mest omtalte historikere.
Mødet anden hovedtaler Professor Lyndal Roper fra University of Oxford, der netop i forbindelse med reformationsjubilæumsåret har udgiver en biografi om den protestantiske reformations hovedfigur Martin Luther – en bog som hun er blevet bedt om at tage udgangspunkt i og præsentere konklusionerne fra. I det hele taget er hun en af tidens førende kendere af Reformationens historie med sit omfattende forfatterskab om kvinder, køn, fremstillingen af hekse og heksekunst, samt frygt og fertilitet i Reformationens Europa.
Derudover får konferencen besøg af Sverker Sörlin fra Kungliga Teknisk Högskolan i Stockholm, der for omkring 20 år siden blev Nordens første professor i miljøhistorie og som vil tage udgangspunkt i de seneste tredive års generelle bevidstgørelse omkring miljø, forurening og bæredygtighed og deres betydning for historieskrivningen.
Endelig kan Historikermødet præsentere en æregæst, nemlig Islands nyudnævnte præsident Gudni Th. Johannesson, der indtil fornylig var historieprofessor ved universitetet i Reykjavik. Han vil optræde i samtale med fhv. chefredaktør Bo Lidegaard. Herudover vil man kunne nyde musikken af Orkester Norden, deltage på ekskursioner i Nordjylland, i flere receptioner og en enkelt festmiddag, hvor man kan overvære, når der for første gang vil blive uddelt i Nordisk Historiebogspris. Der vil desuden være en historiebogsudstilling med deltagelse af danske og udenlandske forlag.
Tilmelding
Tilmelding foregår frem til 1. august via konferencens hjemmeside: www.nhm.aau.dk
Alle spørgsmål kan rettes til konferencens generalsekretær Poul Duedahl på duedahl@cgs.aau.dk